Dječja stopala razvijaju se od rođenja, a intenzivno rastu do trinaeste godine života. Prema tome, stopalo je podložno raznim deformacijama dok god se ono razvija i nije postignut stabilan odnos svih struktura.

Osim naglog povećanja tjelesne težine, nekretanja ili eventualnih ozljeda, neadekvatna obuća znatno utječe na pojavu deformacija stopala. Brojni stručnjaci u nekvalitetnu dječju obuću uključuju japanke, balerinke i sandale s ravnim potplatom.

Drugim riječima, svaka obuća s nepravilnim potplatima koja mijenja idealni položaj gležnja vodi do deformacija. Stoga, zbog djetetova zdravlja i pravilnog tjelesnog razvoja, poželjno je kupovati isključivo kvalitetne tenisice za djecu, ali i poznavati funkcionalne karakteristike tenisica. Valja naglasiti kako visoka cijena i popularna marka nisu garancija kvalitete. Naime, često je moderna i skupa obuća razlog oštećenja i ozljeda kod djece. Kvalitetu tenisica čine idealna biomehanička svojstva.

Prilikom kupnje tenisica za djecu roditelji bi trebali pažljivo birati jer se na policama trgovina nalaze brojne neadekvatne tenisice pravljene od nekvalitetnih materijala. Tenisice koje značajno mogu utjecati na djetetov razvoj najčešće su one koje se danas baš i nose – razvezane, mekane i opuštene. Tenisice koje su preuske ili prekratke u prednjem dijelu mogu uzrokovati početak procesa deformacije prstiju čak i u kratkotrajnom nošenju od mjesec dana. Mnogi roditelji ne znaju da takvi problemi stopala često utječu i na ostale zglobove kao što su koljena, kukovi i kralježnica.

Kako odabrati najbolje i najkvalitetnije tenisice za djecu?

Tenisice za djecu trebaju biti udobne i čvrste kako bi mogle stabilno podržavati nerazvijena stopala i gležnjeve. Stražnji dio tenisice ne bi trebao biti okrenut prema van ili unutra, to jest peta mora biti u centralnom položaju. Srednji dio tenisice trebao bi biti širok koliko i stopalo, a prednji dio mora biti širok tako da ni u kojem dijelu tenisica ne dodiruje dječje prste. Donji dio tenisica trebao bi također biti širok i kompaktan. Poznavanjem ovih karakteristika dobre obuće, roditeljima će i sam izbor biti lakši.

Dječaci su, naime, u povoljnijoj situaciji od djevojčica jer je kod muških tenisica estetski kriterij manje dominantan. Osim vanjskog dijela tenisica, valjalo bi obratiti pozornost i na unutrašnjost tenisica, odnosno apsorbirajuće jastučiće. Često podstave predstavljaju samo vizualni efekt, pa ispod mekanog uloška možete pronaći samo običnu spužvu. Unutrašnjost tenisice može čak i biti ravna, no ona mora biti i dovoljno uska da podupre i zaštiti sve male, još nerazvijene kosti. Idealan položaj stopala te kvalitetni anatomski jastučić mogu samo pozitivno utjecati na razvoj dječjih stopala.

Ukoliko određene tenisice nemaju adekvatne anatomske jastučiće, možete razmisliti i o kupovini anatomskih ortokinetičkih uložaka za stopala koji osiguravaju pravilan neutralni položaj. Naime, neutralni položaj stopala pogoduje i pravilnom prenošenju opterećenja, a time i pravilnom razvoju cijeloga tijela jer kako kažu, “sve kreće od stopala”. Postavljanje anatomskih uložaka nije neophodno, no uz njih se lakše može ostvariti idealan položaj stopala nego što je to samo s obućom. Međutim, nije preporučljivo stavljati uloške u nekvalitetne tenisice jer se stanje može pogoršati.

CategoryDjeca