što-treba-jesti-prije-treninga---sport-moda

Prehrana je važan dio svakog treninga. Dobro odabrane namirnice za obroke prije treninga, ali i za obroke poslije treninga mogu u velikoj mjeri poboljšati vaše sportske rezultate.

Ako ne vodite računa o tome što jedete, nećete si naškoditi, samo što nećete moći postići željene rezultate i ostvariti ciljeve kojima težite.
Pravilna prehrana najvažnija je kako za učinkovito treniranje, tako i za vrijeme oporavka nakon treninga. U nastavku teksta pojasnit ćemo vam što i kada trebate jesti prije treninga.

Preporučeno je da vaš zadnji obrok bude sat vremena prije treninga kako biste imali dovoljno vremena za probavljanje hrane prije nego što počnete trenirati. Nikako nemojte vježbati s punim želucem, jer nedavno unesena hrana može izazvati mučninu, nelagodu, osjećaj punoće i sl. Ono što ćete jesti ovisi i o vrsti vašeg treninga. Ako ćete raditi kondicijske treninge poput bicikliranja, rolanja, plivanja i sl. najbolje bi bilo da jedete hranu koja je bogata proteinima i ugljikohidratima koji su sporo probavljivi. Na taj će način ugljikohidrati sporo otpuštati glukozu u krvotok, a vi ćete tijekom cijelog treninga konstantno dobivati daljnju energiju. Zatim, dobar i kvalitetan obrok prije treninga može biti i tost od cjelovitih žitarica s bananom i cimetom.

Cjelovite žitarice sadrže dovoljno ugljikohidrata i šećera koji se lako razgrađuju. Banana je dobra jer je puna kalija. A poznato je da se tijekom treniranja razina kalija spušta. Cimet je idealan jer poboljšava kognitivne sposobnosti, ali regulira razinu šećera u krvi. Ako se vaš trening sastoji isključivo od trčanja, preporučujemo vam da u tom slučaju u tijelo unesete malo jogurta koji je lagan za želudac i neće stvarati osjećaje napuhanosti. U kombinaciji sa sušenim voćem pomaže u revitalizaciji tijela, dok sušeno voće brzo podiže razinu vaše energije. Iako se orašasti plodovi sporije razgrađuju jer sadrže puno masti, ako ih pojedete u optimalnim količinama oni pomažu u održavanju stabilne razine šećera. U suprotnom, velika količina ovih namirnica može vas usporiti i umoriti.

Ako ste ljubitelji voća, prije treninga možete si napraviti smoothie. Za to su vam potrebne cjelovite žitarice, vama omiljeno voće i malo jogurta. Jednostavni su za napraviti i slobodni ste za svakakva eksperimentiranja. Prije treninga možete konzumirati i povrće poput celera, krastavaca ili rajčice. Na raspolaganju vam stoji i crni / raženi kruh s posnim sirom i nemasnim mesom. Važno je da izbjegavate onu hranu koja sadrži puno masti jer teško sjeda na želudac i spora je za probavu, stoga ostaje duže vremena u želucu. Iz tog se razloga krv povlači u želudac kako bi pospješila probavu, a to opet uzrokuje nelagodu i grčeve.

Koju ćete hranu jesti prije treninga ovisi isključivo o vama; o vašim životnim navikama, o vašim mogućnostima i o vašem nepcu. Jedino vi sudjelujete u kreiranju vašeg doručka jer znate što vam i u kojem trenutku odgovara. Ne djeluju svi prehrambeni proizvodi jednako na svakog vježbača. Nužan je individualni pristup, no svakako ga popratite smjernicama koje smo vam ranije naveli. Kvalitetna prehrana i pravovremeno konzumiranje namirnica u svakom će vam slučaju pomoći da poboljšate vaše rezultate i ostvarite postavljene ciljeve.

CategoryPrehrana