Velik broj trkača danas koristi ručni sat za trčanje kao dio dodatne opreme. Mogućnosti koje nudi jedan sat na ruci trkača prilično su brojne. Natjecateljima sat je neizostavan gadget, a sve češće je prisutan kod rekreativaca koji žele pratiti različite funkcije tijekom trčanja. Važno je da ste svjesni kako uređaj na ruci služi kao kontrola vitalnih funkcija.

Funkcije satova za trčanje

Splet mogućnosti mjerenja brzine, prijeđene udaljenosti, otkucaja srca i praćenje lokacije u jednom satu? Današnji pametni uređaji odgovaraju na sve zahtjeve. GPS na satu određuje trenutnu lokaciju sata odnosno trkača. Postoji mogućnost za manja odstupanja od stvarnih podataka s obzirom na to da slanje i vraćanje podataka od jednog do drugog satelita koji onda daju promjenu lokacije.

Kao posljedica toga, vrijednost tempa može odstupati od stvarne vrijednost. Greške kod vrijednosti brzine i prijeđenih metara manja je. Podatak o vremenu provedenom trčeći važno je da shvaćate realno.

Pauziranje vremena ili hodanje koje sat ne zabilježi kao odmor nego kao tempo treninga ne šteti satu nego trkaču. Statistika sata tako iz treninga u trening bilježi vrijednosti koje nisu stvarna slika kondicijske spreme. Grafikoni iz te statistike koje je moguće pratiti kao dio razvojnog puta, daju iskrivljenu sliku.

Razmislite još jednom jeste li zaista spremni za takav rizik po zdravlje. Osim toga, ne preporučuje se unaprijed odrediti parametre po kojima ćete trčati. Zadavanje vrijednosti koje niste spremni ostvariti ne spadaju u učinkovit trening. Radije odradite mentalni trening i pomaknite vlastite granice, a tada pogledajte na sat. Bit ćete ponosni postignutim.

Primjerice, funkcija sata heart rate odnosno broj otkucaja srca u minuti odličan je pokazatelj osobnog napretka. Smanjenje ove vrijednosti u odnosu na mjesece ranije, govori o vašoj efikasnosti. Osim navedenih tu su još i mogućnost praćenja sagorijevanja kalorija, kompas, prikaz vremena potrebnog za odmor, memoriranje već pređene staze.

Zatim termometar, program za online povezivanje s ostalim uređajima, visinomjer i bilježenje promjena uspona i spusta, te barometar ako odlučite da ne želite samo trčati sa svojim sportskim satom. Niz je zaista dug, a ako vam ni to nije dovoljno, oduševit će vas funkcija koja snima cijelu prijeđenu rutu pomoću GPS-a, koju potom možete preko računala pogledati na digitalnim kartama.

Fizička svojstva sportskih satova

Osim velikog broja funkcija satova koji se nude na tržištu, ne treba zaboraviti na njihova fizička svojstva. Velik broj funkcija na sportskom satu odlična je investicija, no nemojmo zaboraviti na praktičnost pri upotrebi. Pri odluci o kupovini bitno je da pronađete performanse sata koje će vam pomoći pri treningu, a ne misli odvući na to kako vam sat smeta!

Stoga vodite računa o težini sata, probajte kako on leži na ruci i odgovara li vašem zglobu. Nadalje, rukovanje satom treba vam biti jednostavno i lako u vrijeme trčanja. Jesu li tipke sata dovoljno velike, a podaci na monitoru čitljivi u kretnji? Sat vam mora sjedati na ruku udobno i ne kliziti nakon što se podlaktica uznoji.

Zaključno

Sat za trčanje koristite kao pomagalo za praćenje funkcija tijela i osobni napredak. Ne zanosite se podacima i vrijednostima koje on pokazuje, a vas ne zadovoljavaju.

Neka oni budu realni pokazatelj vaše kondicijske spreme i motivacija za još bolju statistiku pri sljedećem trčanju. Sportski GPS satovi za sada nemaju bolju konkurenciju, stoga su isplativa investicija za predane trkače.

CategoryTrčanje