rolanje-kardio-trening-brzina-rošule-koturaljke-kilometri-sport-moda

Topliji dani sve su nam bliži, a to znači da ćemo provoditi više vremena u prirodi, na otvorenom. Netko obožavavoziti bicikl, netko radije igra nogomet, ali vjerujemo da su svi barem jednom stali na role. Rolanje je iznimno popularan način rekreacije, ali i sportskeaktivnosti, osobito za mlađu populaciju. Razlog tome može biti sve jeftinija oprema (role i štitnici), ali i činjenica da rolati možete na bilo kojem mjestu na ravnoj podlozi. Osim što je rolanje zabavna aktivnost, ima jako puno zdravstvenih prednosti na vaš cjelokupni organizam.

Prednosti rolanja

Rolanje ima iznimno povoljan utjecaj na vaše zglobove. Jačajuse sve skupine mišića u tijelu, bez da se opterećuju zglobovi , posebno skočnizglob i koljena. Uživajte u svakom pokretu vašeg tijela bez ikakvog straha odpomisli da ćete oštetiti zglobove.

S obzirom na to da rolanje predstavljasvojevrsni način klizanja, ne utječe na zglobove kao što utječe trčanje. Rolanje je dobra rekreacija čak i za one osobe koje inače imaju problema sa zglobovima.Laički rečeno, rolanje je izvrsna tjelesna aerobna aktivnost koja ima upotpunosti isti učinak kao i joggiranje,samo bez zglobnih oštećenja.

Učinkovitost rolanja odnosi se i na gubitakkalorija. Prosječna osoba za svaku minutu rolanja može izgubiti oko 10kalorija. Dobrom računicom dolazimo do zaključka da u sat vremena možetepotrošiti do čak 600 kalorija!

Nije li ova vrsta zabavne aktivnosti upravo ono što tražite?
Rolanje dobro utječe na raspoloženje. Jeste li nekad vidjeli osobu koja se rola i da se mršti u isto? Naravno da niste! Između glazbe, sunčeve svjetlosti,utjecaja na zdravlje i zabave, rolanje je zasigurno najzabavniji oblikt jelovježbe!
Rolanjem utječete na jačanje mišića ruku, nogu i stražnjice. Kroz klizno kretanje po podlozi, rukom i trupom održavate ravnotežu tijela kako bi ste ostali uspravni. Osobito se izgrađuju mišići donjeg dijela tijela. Jači mišići i bolja koordinacija sprječava ozljede i čini vas aktivnijima i pokretnijima. Osim toga, rolanjem povećavate i izdržljivost mišića. Za učinkovitije i ekspresivnije rolanje, u vašu svakodnevnu rutu ubacite neke uspone odnosno uzbrdice koje ne samo da poboljšava rad srca već utječe na veću potrošnju kalorija i loših tvari iz organizma.
Odlična prednost rolanja odnosi se na jačanje vašeg srca. Prema provedenom istraživanju, umjereno rolanje povećava otkucaje srca pojedinca na 140 – 160 otkucaja u minuti, dok intenzivno i brzo rolanje može dovesti i do 180otkucaja.
Pored svega, rolanje je izvrsna društvena aktivnost. Biti društven također je važan dio čovjekova zdravlja. Nemojte se, stoga, zavući u kuću i gledati omiljene filmove i serije, već odmah dogovorite zajedničko druženje na rolama. Rolanjeje osobito omiljeno jer se rolati možete bilo gdje; na asfaltiranoj stazi/cesti,na šetnici, na ulici. Bitno je samo da je površina ravna i glatka.

Rolanje kao trčanje?

Rolanje se često uspoređuje s trčanjem. Donosi brojne prednosti poput smanjenja tjelesnih masnoća, razvoja i jačanja mišića ruku i nogu, pozitivno utječe na rad srca i sl.
Stoga, ako ovo ljeto želite održati izvrsnu formu te se ujedno pripremiti i za zimske mjesece, preporučujemo vam da umjesto dosadašnjeg aerobika ili trčanja, tijekom kojeg ste često znali opterećivati vaše zglobove i kosti, nabavite par rola i zagospodarite gradskim šetnicama!

CategoryFitness