whey-protein-izolat-mišićna-masa-proteini-prije-poslije-treninga--hidrolizat-kazein-goveđi

Proteini su glavni izvori tvari kojima se izgrađuju ne samo mišići već i nokti, kosa te unutarnji organi. Ipak, proteini se najčešće spominju u sklopu fitnesa i teretane. Mnogi od vas postavljali su pitanja poput Koliko vrsta proteina postoji? te Kako proteini utječu na vaš trening? No odgovori su u većini slučajeva djelovati zbunjujuće. Iz tog ćemo vas razloga u nastavku teksta malo bolje upoznati s vrstama proteina te njihovim unosom u organizam prirodnim putem te putem shakeova.

Proteini su potrebni u izgrađivanju mišićne mase. Znate da je upravo to ono što želite i čemu težite, no niste uvijek sigurni koji protein biste odabrali. Zato vam preporučujemo da proteine unosite prirodnim putem. Proteini koji se nalaze u goveđem mesu, peradi, ribi te mliječnim proizvodima su najvažniji, ali ne kažemo da proteinski prašci, proteinske pločice ili proteinski shakeovi nekorisni. Kako bismo vas bolje upoznali i s jednim i s drugim načinom unošenja proteina, podijelit ćemo članak na unos proteina prirodnim putem preko hrane te putem energetskih pločica i napitaka.

Unos proteina prirodnim putem

• Mliječni proteini: izvadite većinu ugljikohidrata i masnoća iz mlijeka i dobit ćete mliječni protein. Mliječni protein se sastoji od kazeina (80%) te sirutke (20%). Sporo se probavlja, a dobar je za korištenje prije i nakon treninga. Za svakodnevno korištenje na tržištu potražite izolate mliječnih proteina.

• Bjelanjak: prije nego što je otkrivena sirutka, bjelanjak je bio glavni izvor proteina. Bjelanjak je veoma kvalitetan izvor proteina. Probavlja se sporije od sirutke, ali brže od proteina iz mlijeka, kazeina. Dakle, protein iz bjelanjka možete koristiti neovisno o rasporedu vaših treninga jer je djelotvoran u bilo koje doba dana i za svake prilike. Drugim riječima, opskrbite svoje tijelo kombiniranjem brzih, sporo i srednje probavljivih proteina kako biste utjecali na kvalitetan rast vaših mišića.

Unos proteina putem shakeova, energetskih pločica:

• Whey protein: whey protein je zapravo sirutka; tekućina nastala pri pretvaranju mlijeka u svježi sir. Sirutka je najbolji protein za stimuliranje mišića prije i poslije treninga. Najbolji whey proteini u prahu na tržištu sadrže izolat ili hidrolizat proteina iz sirutke. Veoma brzo i lako ih se probavlja te vrlo brzo dolaze do vaših mišića.

• Goveđi protein: budite uvjereni da ovdje ne govorimo o narezanim kockicama govedine ili nečeg sličnog što ima okus poput crvenog mesa, već je riječ o goveđem proteinu u prahu koji potječe od stvarne govedine s minimalnim udjelom masti. Ironično, voćnog je okusa. Goveđi protein se lako probavlja, stoga predstavlja dobru zamjenu za whey protein, a osim toga ne sadrži nikakve mliječne proteine, stoga nema bojazni od alergija, kao što to može biti u slučaju nekih osoba koje su alergične na mliječne proteine.

• Kazein: kazein je idealan za konzumiranje nakon večernjeg treninga i to prije spavanja, jer tad u najvećoj mjeri potiče izgradnju mišića. Na tržištu postoji više različitih kazein praškova koje možete koristiti ovisno o vašim željama.

Ovakvi proteini u prahu (ovisno o njihovim karakteristikama) konzumiraju se prije ili poslije treninga. Možete ih miješati s vodom ili s mlijekom, ubaciti u njih neko voće ili orašaste plodove i proteinski shake je pripremljen!

CategoryPrehrana