Disanje je automatska radnja koja se odvija tijekom cijelog ljudskog života. Manje razlike u ritmu postoje između disanja muškaraca i disanja žena.

Ono je funkcija koju naše tijelo obavlja bez da o tome razmišljamo. No, što se događa s disanjem kada je tijelo izloženo većem fizičkom naporu? Disanje osigurava dostavu kisika u stanice, a pri trčanju se ono mora brže obavljati. Kako bi trening bio uspješan ne može se dozvoliti nepravilno disanje. Srećom disanje je nešto na što možemo voljno utjecati. Pojednostavljeno, pravilno disanje olakšava trčanje i manje umara trkača.

Ritam izmjene zraka

U cijelom procesu važna je ritmičnost disanja, a ona je usko povezana s ritmom trčanja. Točnije, ritam izmjene koraka potrebno je uskladiti s ritmom udisaja i izdisaja. Kad je to postignuto potrošnja kisika pri trčanju usklađena je s nadomještanjem nove količine. Tijelo radi kao stroj kod kojeg kardiovaskularni, respiratorni i mišićno – koštani sustavi trebaju raditi skladno, stoga je pravilno disanje nužno kako bi se to ostvarilo. Osim toga, usklađen ritam koraka i disanja umanjuje rizik od ozljede. Primjerice, raskorak može dovesti do toga da se pri svakom izdisaju dočekujete na lijevu nogu. Kad je sila tijela u doskoku dva puta veća no inače, tu dodatno štetite lijevoj strani tijela jer su mišići trupa pri izdisaju opušteni. Opušteni mišići znače oslabljeni trup uz neprestano ponavljanje neispravne tehnike disanja. Kako biste to ispravili, pazite da vam je korak sinkroniziran s disanjem. To znači da bi udisaj trebao biti trajati dva koraka, a potom izdisaj dva koraka (2:2 ili 3:3). Time je sila jednak broj puta raspoređena na obje strane tijela.

Kvaliteta i tehnike disanja pri naporu

Kad govorimo o kvaliteti disanja u prvi tren se to doima neobično. Zar postoji disanje kojim pojedinac diše kvalitetnije u odnosu na nekog drugog? Zapravo da. Ako prvo razmislimo o kapacitetu pluća pojedinca, sve će u trenu biti jasnije. A tu su i druge stavke disanja poput dubine i učestalosti, količine kisika koja dospije u krvotok i sposobnosti krvnih stanica da prenesu kisik do mišića. Kvaliteta disanja je individualna. No, postoje tehnike disanja kojima se postiže bolji učinak pri trčanju ako već nemate predispozicije za dobru kvalitetu disanja. Ne treba disati plitko, ramenima i prsima, već dopustiti spuštanje ošita i omogućiti plućima da se pune zrakom. Jednostavno trebali biste disati ˝stomakom˝. Osim toga dublji udisaji osiguravaju dovoljnu količinu kisika koja je tijelu potrebna pri naporu.

Vježbe disanja

Ako ste primijetili da se prebrzo umarate tijekom trčanja, vjerojatno jedan od sustava ne radi u skladu sa svim ostalima. Zapravo, sa sigurnošću možemo reći da je to respiratorni sustav jer ostali rade neovisno o našoj volji. Vježbe spomenutog omjera disanja i koraka za početak vježbajte dok mirno stojite. Neka udisaji budu duboki i spori i pazite da dišete stomakom, a ne prsima. Kad to savladate, ponovite isti princip s laganim izmjenama koraka. Pazite na sklad ritma disanja i koračanja. Nakon toga, spremni ste probati isto pri laganom trčanju. Ako osjetite da se ritam poremetio, pokušajte brojati korake i udisaje dok oni ne postanu dio rutine. Tek nakon što ste naučili pravilno disati možete slušati glazbu ili pričati s osobom koji trči pokraj vas.

CategorySavjeti, Trčanje