Kad razmišljate o opremi za trčanje čini se da je sve što vam treba majica, hlačice i tenisice. No, trkački svijet nije tako crno-bijel. Puno je faktora koji ovise o opremi trkača.

Ona ovisi, u prvom redu, o spolu trkača, ali i spremnosti, godišnjem dobu, mjestu trčanja, dobu dana, osobnim preferencijama i slično. Dugi niz različite opreme započet ćemo s onom najvažnijom. A to je dobra tenisica.

Obuća za trčanje

Sportska obuća mora odgovarati vašoj anatomiji noge. To su visina rista, svod stopala (spušteno stopalo), širina stopala i naravno dužina. U današnje vrijeme, češće kod profesionalnih sportaša, tenisicu se može vrlo lako izraditi ˝po mjeri˝ (custom made) odnosno otisku stopala. U svakom slučaju, tenisice moraju biti lagane i udobne te dovoljno prostrane u području prstiju. Provjerite možete li pomicati prste prije odabira tenisica. Kod tenisica za trčanje, kad ju gledate iz profila, vodite računa da bi se potplat trebao sužavati pod prstima tako da pokret peta-prsti prilikom trčanja bude što prirodniji. Što je vrlo važno za pravilnu raspodjelu opterećenja na stopalo. Ovisno o mjestu trčanja prilagodite đon tenisice podlozi po kojoj trčite. Važno je da je trenje između podloge i obuće što manje. Tenisica mora biti fleksibilna kako bi se stopalo nesmetano kretalo u svim smjerovima. Primjerice, staze u prirodi češće zahtijevaju visoku tenisicu koja drži skočni zglob ukoliko dođe do izvrtanja noge. Dvoranska tenisica mora imati dublje utore đona kako ne bi dozvolila proklizavanje pri naglim promjenama smjera. Za cestovne rute bolje su tenisice gumenih i mekših (amortizirajućih) potplata kako bi smanjili opterećenje stopala i zglobova te preuzeli na sebe amortizaciju koraka. Nemojte se zavaravati odabirom vama ˝lijepih˝ umjesto vama ˝odgovarajućih˝ tenisica jer ćete trčanje zamrziti iz krivih razloga.

Odjeća za trčanje

Kod različitih fizičkih aktivnosti preporučuju se materijali koji nisu pamučni. Možda se čini neobično jer se pamuk pere na višim temperaturama i djeluje ugodnije na tijelu. No, tijekom trčanja i znojenja on ima tendenciju upijanja i sporog sušenja stoga se osjećate mokro, neugodno i hladno. Hladna majica na vruće i oznojeno tijelo u kombinaciji s vjetrom nikako nije dobra opcija. Stoga je potrebno birati odjeću od mikrofibre i poliestera koji kupe znoj s tijela, prebacuju ga na svoju vanjsku površinu odakle lako isparavaju. Takvi materijali ostavljaju vam ugodan i suh osjećaj na tijelu, te olakšavaju fokusiranje na cilj. Nemojte zaboraviti na čarape za koje vrijedi isto pravilo! Dolazimo do onog dijela trkačke opreme koja ovisi o spolu i godišnjem dobu. Trkačice svakako trebaju odabrati odgovarajući sportski grudnjak koji neće ni osjetiti da nose, a koji će dobro podupirati. U slučaju vjetrovitog ili kišnog vremena lako na odjeću obučete šuškavac ili kišnu jaknu. Glavna odlika ove namjenske odjeće jest u tome da vas izvana štiti od kiše i vjetra, ali to ne znači da tijelo ne diše ispod njih. Istu funkciju imaju i skijaška odijela, a još su deblja. Prozračnost se postiže kroz posebne ozrake ili namjenskim materijalima od kojih je napravljena takva odjeća.

Dodatna oprema

Ako vam ruta za trčanje uključuje relacije na kojima ima prometa svakako vodite računa da vam oprema ili odjeća ima reflektirajuće oznake, ako nema onda nabavite reflektirajuće trake koje imitiraju prsluk. Sigurnost je na prvom mjestu. Volite li tehnologiju, a ujedno vodite računa o potrošnji kalorija, vremenu, GPS praćenju rute ili brzini trčanja, na izbor su vam pametni satovi ili telefoni. Hladni period godine podrazumijeva korištenje rukavica i kape koji su također od materijala koji dišu. Obrnuto, tijekom sunčanih dana oči možete zaštititi sportskim naočalama s polariziranim lećama koje smanjuju odbljesak. Slušanje glazbe dok trčite? Zašto ne, danas je niz mogućnosti s kojima si možete upotpuniti vrijeme trčanja.

CategoryTrčanje