Nogometni dresovi predstavljaju simbol nacionalnog identiteta, ljubav i podršku određene nogometne reprezentacije. Svaki nogometni dres donosi jedinstvenu priču iz različitih zemalja, a njihove boje i uzorci inspirirani su bojama državnih zastava ili grbova. Izgled različitih logotipa i detalja na nogometnim dresovima jedan je od najuzbudljivijih područja grafičkog dizajna.

Osim profesionalnih nogometaša koji predstavljaju svoju zemlju, tu su i obožavatelji koje nogometni dresovi inspiriraju da se identificiraju sa svojim omiljenim nogometnim timom, a ponekad i svojom zemljom. Osim dizajna, vrlo važan dio svakog nogometnog dresa je tehnološka inovacija koja igračima pruža najbolje performanse, prozračnost, a dizajneri su počeli koristiti i ekološki održive materijale.

Nogometni dresovi uglavnom se izrađuju od prozračnog materijala kao što je poliester, a nova tehnologija omogućila je visoku prozračnost tako da se znoj s kože prenese na vanjski dio dresa, gdje brže isparava i ne smeta igraču. Također, na dijelovima tijela na kojima se stvara najviše topline, kao što su primjerice pazusi, nalaze se laserski rezane rupe i mreža, koje tim dijelovima osiguravaju dodatnu prozračnost.

Danas se dresovi prave od recikliranog poliestera koji je napravljen od recikliranih plastičnih boca, a za svaki dres korišteno je čak 18 recikliranih plastičnih boca. Ovim se recikliranim poliesterom nastojalo smanjiti potrošnju energije u proizvodnom procesu, što je uspjelo za čak 30 posto u usporedbi s korištenjem običnog poliestera! Nova tehnologija i pravilno odabrani materijali svakom igraču omogućuju široki raspon pokreta i udobnost.

Hrvatski nogometni dresovi

Zbog jedinstvenih crveno bijelih kockica, dres hrvatske nogometne reprezentacije zasigurno je najprepoznatljiviji i najuočljiviji dres u svijetu nogometa. Prvi dres hrvatske reprezentacije dizajniran je 1990. godine od strane slikara Miroslava Šuteja, a koji je također dizajnirao i hrvatski grb. Crveno bijele kockice kasnije su usvojene kao simbol nacionalnog identiteta te se taj isti motiv koristi u svim hrvatskim nacionalnim sportskim timovima. Kao nacionalni simboli, jedinstvena hrvatska šahovnica predstavljaja spokoj, snagu i hrabrost svih Hrvata.

Liverpool nogometni dresovi

Liverpool nogometni dresovi na sebi imaju glavnu, crnu boju sa srebrnim logom i uzorcima te crvenim linijama na svakoj strani dresa. Gornji dio Liverpool nogometnog dresa i ove godine dolazi u kombinaciji s crnim hlačama i crnim štucnama, koje stvaraju poseban izgled ovog poznatog nogometnog kluba.

Juventus nogometni dresovi

Juventus nogometni dresovi uglavnom kombiniraju plavu boju te prepoznatljive crno bijele linije. Plava boja ipak je daleko popularnija u Juventus nogometnoj povijesti, no danas nas crno bijele linije odmah asociraju na ovaj veliki nogometni klub. Uz njih, donji dio nogometnog dresa najčešće dolazi u bijeloj boji.

CategoryNogomet