Trčanje je odlična rekreacija za sve one koji žele izgubiti na težini ili pak aktivirati se. Često možete čuti kako Vam za trčanje nije potrebno ništa osim dobre volje. S obzirom na to da trčati možete bilo kada i bilo gdje, to i jest istina, no ipak biste trebali uložiti u kvalitetne tenisice za trčanje. Tenisice za trčanje mogu biti skupe, no nemojte zaboraviti da je ulaganje u tenisice zapravo ulaganje u Vaše zdravlje.

Koje tenisice za trčanje odabrati?

Najbolje tenisice za trčanje teško je odabrati, jer one ovise o svakoj individui. Prvo na što trebate obratiti pozornost je da pronađete tenisice za svoj spol, koliko god to čudno zvučalo. Naime, muško i žensko stopalo različito je građeno, odnosno žensko stopalo je u većini slučajeva uže od muškog.

Druga, ili čak možda prva najbitnija stavka je da kupite tenisice – za trčanje. Na tržištu postoje različite vrste tenisica za trčanje, no samo su neke od njih doista i namijenjene za trčanje. Kako biste prepoznali one prave tenisice za trčanje, najbolje bi bilo da sa sobom povedete iskusnog trkača koji će ih odmah uočiti.

Sljedeća stvar na koju trebate pripaziti je za koje godišnje doba kupujete tenisice za trčanje, odnosno podloga po kojoj trčite. Prozračne i mrežaste tenisice kupuju se za toplija i suša godišnja doba, za hladniju sezonu preporučuju se one tenisice koje ne propuštaju vodu te zadržavaju toplinu stopala, a kožne tenisice ne preporučuju se ni u kojem slučaju. Što se tiče podloge po kojoj trčite, za zahtjevnije podloge birajte tenisice s više karbonske gume na dijelovima potplata gdje se ona najviše troši.

Vrlo je bitno da su Vam tenisice udobne i da su dobro formirane prema Vašim stopalima. Dakle, dobar odabir tenisica ovisi i o Vašem obliku stopala, ili eventualnim deformacijama. Ako imate normalno stopalo, trebali biste pripaziti da Vam one nisu prevelike niti premale te da Vam se pri koraku peta ne odiže previše.

Ako imate stopala sa supinacijom, ne trebaju Vam dodaci za stabilnost na sredini stopala nego na vanjskom dijelu. Također biste trebali imati tenisice koje su mekše na petama te imaju uloške za dodatno ublažavanje. Osobe sa spuštenim stopalima ili pronacijom trebale bi kupiti tenisice s ojačanim srednjim dijelom potplata na unutarnjoj strani, ali i sa stabilizatorima peta.

Nemojte zaboraviti na to da se tenisice mijenjaju nakon otprilike 800 pretrčanih kilometara ili jedne godine korištenja. Naime, materijali tenisice počinju gubiti svoja prvotna svojstva koja su Vas štitila, a sada Vam mogu činiti suprotno.

CategoryTrčanje