Najbolje-tenisice-za-trčanje-running-sportmoda

Počeli ste se baviti trčanjem? Bilo da ste rekreativac ili profesionalac potreban vam je par odgovarajućih tenisica za trčanje koje će podržavati vaša stopala, koljena i kralježnicu.
Kad je u pitanju stvaranje zdravih navika, odabir prave sportske obuće jednako je važan kao i sama ranojutarnja tjelovježba. No, kako odabrati najbolji par tenisica? Lakše je reći, nego to učiniti. U nastavku teksta donosimo sve što biste trebali znati o pronalaženju odgovarajuće sportske tenisice za trčanje. Svakako se pridržavajte danih uputa prije nego što krenete svojim putem.

Podloga na kojoj trčiš:

– Tenisice za trčanje kupuju se ovisno o podlozi na kojoj se trči. Ako planirate trčati na cesti, po asfaltu, tada su najbolji izbor tenisice koje imaju ugrađene dodatne jastučiće (amortizere). Jastučići su odgovorni za ublažavanje udaraca o tvrdu podlogu, što je od iznimne važnosti jer samo tako možete ne samo smanjiti rizik od ozljeda već i spriječiti ponovno javljanje neke prijašnje boli.
– Ako trčite po prirodnoj podlozi, po travi ili mekanim blatnjavim stazama, potrebne su vam malo dublje tenisice koje bolje podržavaju gležanj od onih niskih tenisica za trčanje. Samim time, osigurava se veća stabilnost, a to je od iznimne važnosti ako se trči po neravnim terenima.
Povijest eventualnih ozljeda:
– Jeste li trenutno ozlijeđeni? Bili ste ozlijeđeni u prošlosti? Vrsta ozljede koju ste prebrodili može vam pomoći utvrditi jesu li tenisice za trčanje koje ste dosad nosili povezane s vašim problemom te kako nove sportske tenisice mogu ublažiti ili potpuno ukloniti taj problem. Ako još uvijek liječite staru ozljedu, preporučujemo vam da se odlučite za kombinaciju tenisica za cestu i za prirodnu površinu; bolje i stabilnije pridržavanje gležnja te amortiziranje udaraca je sve što trebate.
Stil trčanja:
– Pri kupnji tenisica važno je razmotriti način na koji trčite. Bilo da je riječ o tome da su vam kukovi, koljena i gležnjevi poravnati ili da su vam noge više naprijed, a tijelo iza i obrnuto, to je od velike važnosti jer se tenisice za trčanje razlikuju i prema tome.

Dobro prianjanje tenisice:

Jeste se ikad našli u situaciji da vas je tijekom šetnje nažuljala tenisica jer vam nije u potpunosti odgovarala? Zamislite da vam se takvi problemi jave tijekom trčanja! Sportska tenisica za trčanje mora biti taman. Niti premala niti prevelika. Previše plitka tenisica također može nepouzdana za trčanje. Stoga, prilikom kupnje sportskih tenisica za trčanje, obratite pozornost na to da je:

• peta dobro zatvorena. Pokušajte stegnuti tenisicu tako da je peta dobro pričvršćena i stabilna, ali ne tako čvrsto da ne možete pomicati prstima.
• ostalo malo slobodnog mjesta ispred palca
• vezanje tenisica dobro i čvrsto; iako vam se noga ne smije migoljiti i pomicati, s druge strane to je potrebno, jer samo tako nećete smanjiti cirkulaciju u nogama
• prozračna: većina tenisica ima mrežasti materijal na vrhu koji omogućuje da vaše stopalo diše. No takve su tenisice idealne za toplije i suho vrijeme, a ne za hladne, kišne i
zimske jutarnje sate.

Nakon što spoznali kakve vam točno trebaju tenisice, nemojte kupiti prve na koje naiđete. Obiđite više trgovina, isprobajte slične modele kako biste se uvjerili da ste našli ono što ste tražili.

CategorySavjeti, Trčanje