Hladni mjeseci donose niske temperature te smo izloženi njezinim nepovoljnim učincima. Za zimu treba pripremiti tople kapute, udobne čizme ili cipele. Ne smijemo zaboraviti na zaštitu površinskih dijelova tijela poput uški, nosa odnosno cijelog lica. Odabir prikladne kape štiti nas od izravnog utjecaja hladnoće.

Kao što postoje različite vrste ženskih zimskih kapa, postoje različiti modeli i muških. Takozvane bejzbol kape odnosno šilterice jako su popularne jer dobro izgledaju uz urbani, sportski ili poluformalni izgled, iako su se prije povezivale isključivo uz sport. Jednostavne su i moderne, a zbog njihove jeftine cijene dostupne su svakomu.

Prednosti koje šilterice imaju tijekom zime jesu zaštita glave/kose od kiše odnosno vlage te djelomična zaštita lica od nanosa kiše ili snijega. Budući da noseći šiltericu ne pokrivamo uške, jasno nam je koji bi bio nedostatak. No danas se na tržištu mogu naći i šilterice koje imaju dodatak od krzna kojim se prekrivaju i štite uške.

Šilterice su uglavnom izrađene od jeftinijih materijala, ali postoje i one izrađene od ovčje kože koje pružaju dugotrajniju zaštitu. Najpopularnije i najupečatljivije muške zimske kape pogotovo među mlađom populacijom su tzv. beanie kape. Mogu biti izrađene od poliestera, vune, akrilnih vlakana, pamuka i slično. Kapa od kvalitetne vune i poliestera brzo se suše i odvode vlagu te se preporučuju za planinarenje ili trčanje. Beanie kape kod kojih je vanjski sloj pleteni povećava vodootpornost, a unutrašnje strane od mikroflisa čuvaju toplinu.

Postoje i zimske kape koje su rastezljivije nego obične, prilagođavaju se vašoj glavi i zbog toga su pogodne za nošenje ispod kacige.
Osim što su izrađene od različitih materijala, kape mogu biti i različitih oblika i krojeva. Pripijeni uski kroj na kapi dodatno štiti lice od vjetra. Muške zimske kape kod kojih je produžen kroj sa strane kao i na stražnjem dijelu pružaju još više toplinske zaštite.

Među muškarcima sve su popularniji beanie modeli kapa koje se izdužuju i „nestaju“ na zatiljku. Ovakvi modeli kapa ubrajaju se u one elegantnije. Za zimske sportove i za slobodno vrijeme preporučuju se lagane udobne kape s dvostrukom debljinom u predjelu ušiju. One koje su izrađene od polartec materijala učinkovitije su kod znojenja. Poznate su još tzv. polubeanie kape, točnije kraće vunene kape koje jako sliče židovskim kapicama.

One su najčešće jednobojne, dok se prije navedene kape mogu naći u različitim uzorcima i varijantama.
Čak i ako ne preferirate nošenje kape tijekom zime, dobro je imati jednu pri ruci u slučaju da Vam zatreba, jer jedna kapa u isto vrijeme može biti i sportska i elegantna i casual.

Kape su neizostavni dodatci u zimskim mjesecima. Karakteriziraju ih različite vrste i modeli pa ćete zasigurno moći odabrati nešto i za sebe. Pri potrazi za kvalitetnom kapom vodite se time da ona mora biti topla i da odvodi vlagu, jer izbacivanje vlage sprječava brže znojenje. Kapa se mora moći brzo osušiti. Mora sprječavati nalete vjetra i biti prozračna, odnosno izrađena od materijala koji omogućuje „disanje“.
Osim što nam pružaju zaštitu tijekom zime, kape ujedno služe i kao zimski modni dodatci koji Vašoj cjelokupnoj odjevnoj kombinaciji mogu dati poseban štih.

CategoryModa