Svaka vježba je dobra vježba, ali kada je u pitanju mršavljenje, ni jedna vježba ne može pobijediti trčanje. Naime, trčanje je jedno od najučinkovitijih načina za skidanje kalorija, a mnogi ljudi upuštaju se u ovaj izazov upravo zbog mršavljenja. Osim što trčanjem postižete vitkost, ono Vam pruža i zdraviji život, odnosno poboljšava funkciju krvožilnog sustava, živčanog sustava, probavnog, respiratornog, poboljšava cirkulaciju, umiruje i Vaše psihološko stanje te još mnogo pozitivnih promjena, za koje će Vam Vaše tijelo zasigurno biti zahvalno.

Zašto je trčanje odlično za mršavljenje?

Zanimljiva činjenica jest da trčanje funkcionira čak i kada se odmarate. Visoki intenzitet vježbanja kao što je trčanje jače stimulira sam proces sagorijevanja kalorija nakon trčanja nego što to čini niski intenzitet vježbanja. Kada usporedimo trčanje i hodanje na jednakoj udaljenosti, trčanje vodi do čak 90 posto većeg mršavljenja.

Čak i ako trčanje i hodanje na jednakoj udaljenosti sagorijevaju isti broj kalorija, trčanje je znatno brže, pa se time brže i skidaju kalorije. S druge strane, vrlo intenzivne, ali i kratke vježbe mogu sagorijevati veći broj kalorija u minuti nego trčanje, no s obzirom na to da su toliko kratke, Vaše ukupno sagorijevanje kalorija nije toliko veliko kao kod trčanja.

Prednost trčanja je također ta što možete to činiti bilo kada i bilo gdje. Bilo da trčite u prirodi tijekom ljetnih dana ili na traci za trčanje u teretani tijekom zimskih dana rezultati su isti. Isto tako, ne treba Vam nikakva oprema, osim dobrog para tenisica za trčanje. Njihova dobra svojstva mogu samo biti od pomoći, pa tako je svakako dobro pripaziti da odabrana tenisica bude lagana, adaptivna i da pruža dovoljnu potporu stopalu. Također, zbog vrlo jeftinog i pristupačnog načina mršavljenja, trčanje je odličan izbor, a tu su i manje prepreke za održavanje rutine, čak i tijekom putovanja.

Prvo pravilo vježbe za mršavljenje je da ako Vam se ne svidi, nećete se ni držati iste. Kada je riječ o trčanju, istraživanja su pokazala da Vas trčanje doista može učiniti sretnijima. Naime, znanstvenici su otkrili da kemikalije u mozgu nazvane endokanabinoidi aktiviraju endorfin tijekom trčanja, te Vas poput morfija poplavi povremena euforija koja kruži u Vama. Taj euforični i sretan osjećaj koji ste imali tijekom i nakon trčanja, čini Vas još motiviranijima, pa poželite krenuti i na drugo trčanje, zar ne?

Kako uspješno mršaviti trčanjem?

Zdrava prehrana je prvi korak ka uspješnom mršavljenju. Naime, ako želite smršaviti trčanjem, imajte na umu da ćete gubiti kilograme samo ako sagorijevate više kalorija nego što ih unosite u sebe. Stoga ni ne čudi što brojni treneri i sportaši predlažu kombiniranje trčanja i zdrave prehrane. Osobe koje trče imaju posebne nutritivne potrebe, pa su cjelovite žitarice, voće i povrće odličan izbor.

Isto tako, držanjem rasporeda treninga bit ćete motiviraniji za pokretanje. Tako ćete svaki dan točno znati što trebate učiniti i na taj način lakše održavati rutinu. Pravilno držanje rasporeda trčanja također smanjuje rizik od brojnih ozljeda, koje uzrokuje povećana kilometraža u kratkom vremenskom roku.

Ako ne želite pratiti raspored treninga, još uvijek je potrebno imati nekakvu dosljednost u trčanju, odnosno činiti to redovito, jer kilograme nećete izgubiti ako trčite jednom tjedno. Najbolje bi bilo da trčite tri do četiri puta tjedno, a ako je moguće i više. Ako pak nemate motivaciju za trčanjem, probajte slušati glazbu dok trčite ili pronađite jednu od brojnih zanimljivih mobilnih aplikacija za trčanje.

CategorySavjeti, Trčanje