U današnje se vrijeme djeca upoznaju s nizom različitih sportova i prije nego što nauče čitati. Normalno je da se jednim sportom bave duže, a drugim puno kraće.

Je li vaše dijete izgubilo motivaciju za određeni sport? Ne brinite, to se cijelo vrijeme događa i profesionalnim sportašima, što predstavlja test njihove mentalne sposobnosti. Dok će se profesionalci uglavnom vratiti na isti sport, dijete će zanimanje prebaciti za neki drugi. A to je sasvim u redu.

No što je s mlađom djecom? Ne možemo očekivati da se bez ikakve motivacije zažele baviti nekim sportom. U nastavku teksta navodimo nekoliko načina kako ih možete zainteresirati:

Dopustite djeci da odaberu: dopustite svom djetetu da sam izabere sport koji ga uveseljava i kojim se želi baviti. Čak i ako to nije nogomet, za dečke ili neka tipično ženska aktivnost za djevojčice, poput plesa. Djeca su lakše motivirana kada uživaju u aktivnostima koje ih zabavljaju.

Idite na utakmice: uzmite dijete za ruku i zajedno pođite gledati utakmicu koja se odigrava u vašem gradu. Bilo da je riječ o djetetovim vršnjacima ili utakmici među studentima, vodite djecu na sportske događaje; neka dijete vidi da se ljudi uvijek zabavljaju tijekom bavljenja sportom.

Čitajte knjige i gledajte filmove: za vikend posudite neke knjige ili filmove o sportu te s djetetom provjerite o čemu se radi. Djeca su više zainteresirana za ono što im je poznato, a s obzirom na to da gledajući film ili čitajući knjigu uče više o određenom sportu koji se prikazuje, to može izazvati njihov interes i povećati motivaciju za početak bavljenja određenim sportom ili se vratiti na sport od kojeg je dijete eventualno odustalo.

Igrajte se sa svojim djetetom: nemojte samo podučavati vaše dijete tehnikama i sportskim vještinama; igrajte se s njime i zabavljate se zajedno. Ne morate uvijek i isključivo trenirati svoje dijete kako se boriti. Ponekad je zanimljivije i korisnije samo da se zabavljate i zajedno smijete. Dopustite djeci da osjete zabavu koje donosi bavljenje sportom kod kuće.

Mijenjajte sportove: odaberite neki novi sport koji biste s vašim mališanom mogli prakticirati u vašem dvorištu. Ako se dijete jako zainteresira za određeni sport, upišite ga u klub da vježba s ostalim vršnjacima.

Poznate osobe, prijatelji: pobrinite se da se dijete, ako to želi, bavi sportom zajedno s njegovim prijateljima. Ponekad i poznata lica djeluju kao dobar izvor motivacije.

Odmor: dajte djetetu obilje slobodnog vremena kako bi mogao slijediti svoje interese izvan sportskih aktivnosti. Previše naglaska na treniranju sporta u mladoj dobi može imati negativan utjecaj na njihovu želju za bavljenje sportom u kasnijoj dobi.

Neka sport bude obiteljski događaj: odlučite se za aktivni izlet u prirodi; zaigrajte nogomet, odbojku, badmintom ili bilo što drugo što bi se moglo svidjeti vašoj obitelji. Pozovite i druge prijatelje i rodbinu kako biste svaki izlet učinili još zabavnijim.

Kao roditelji, ne možete samo tako prenijeti djeci svoje zanimanje o određenoj stvari ili sportu, no možete im pružiti najrazličitije mogućnosti da sami odluče što im se najviše sviđa.

CategoryDjeca