motivacija-za-trening-zimsko-trčanje-zimi-treniranje---sport-moda

Trčanje je jedan od boljih načina i oblika tjelovježbe koji ima utjecaj na vaš cjelokupni organizam.

Srce brže radi, veća je razina kisika i energije u vašem tijelu te se povećavaju moždane aktivnosti. Trčanje ubrzava metabolizam te ujedno pridonosi i boljem raspoloženju u ostatku radnog dana.
Dok vas u proljetnim mjesecima priroda jednostavno mami da izađete i trčite na čistom zraku, kako se u zimskom periodu natjerati da izađete iz toplog stana? Gdje pronaći motivaciju za trčanjem u zimskim mjesecima? Odgovore na to pitanje ponudit ćemo vam u nastavku teksta.

Odredite datum: kad god imate zakazan posjet zubaru ili poslovni sastanak, zabilježite točni datum i pridržavate ga se, zar ne? Isto vrijedi i za trčanje. Odredite točan datum kada ćete početi s trčanjem u zimskim mjesecima te koliko često odnosno kojim danima ćete trčati. Teško je ostati motiviran, no sjetite se rezultata kojem težite; to može biti sjajna kondicijska forma, vaš izgled ili nešto drugo. Potrudite se ostati usredotočeni na ishode koje dugo priželjkujete jer to je zasigurno najveća motivacija koja postoji.

Definirajte to kao uspjeh: svaki izlazak na hladnoću s ciljem vježbanja ili trčanja zaista je za svaku pohvalu. Dok drugi ljudi okrenu glavu od prozora kada vide da je vani hladno i tmurno, vaša je ogromna prednost u vašoj želji za uspjehom i napretkom.

Trening partner: uvijek je lakše vježbati u dvoje. To se odnosi i na treninge trčanje. Budite jedno drugome oslonac, ali i motivacija. Vodite računa o dogovorenim terminima za trčanje i nemojte posustajati. Vaše odustajanje može poljuljati motivaciju vašeg partnera. isto vrijedi i za obrnutu situaciju; bodrite partnera, sjetite se rezultata i krajnjeg cilja kojemu težite. Jednostavnije je, stoga, kad znate da vas netko čeka na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme.

Prilagođena odjeća: nabavite drugačiju odjeću namijenjenu trčanju u zimskim mjesecima. Riječ je o garderobi s tri sloja. Prvi sloj podrazumijeva upijanje sloja, drugi sloj odjeće izolira i štiti tijelo od vlage i znoja te treći sloj predstavlja zaštitni sloj od naleta vjetra i kiše. Na glavu obavezno stavite kapu od odgovarajućeg materijala. Kako biste održali tople mišiće nogu, ispod hlača slobodno obucite tajice.

Osim toga, koristite i rukavice koje će vas zaštititi od ozeblina.

Realistični ciljevi: štogod obavljate u životu, uvijek imate ciljeve kojima pritom težite. Zato si postavite realistične ciljeve kojima težite u ovom pogledu. Nemojte biti prestrogi, ne pokušavajte odmah istrčati maraton! Jasno si odredite koliko minuta ćete trčati određeni dan, a najvažnije je budite realni!
Dobra glazba: na vaš mp3 uređaj prebacite si vama omiljene pjesme.

Napravite playlistu koja će vas držati „budnima“ i „nabrijanima“ na trčanje u zimskim mjesecima.
Vodite dnevnik trčanja: redovno vodite dnevnik trčanja u koji ćete, nakon svakog odrađenog treninga, upisati vaše dojmove, osjećaje, strahove, pobjede. Navedite sva vaša dobra, ali i loša raspoloženja koja vas nisu natjerala da odustanete, nego da završite ono što ste si zacrtali. Zabilježite sve vaše emocije prije i nakon trčanja. Dnevnik je tu sredstvo koje će vas osvijestiti da ćete se zaista osjećati izvanredno kad pobijedite svoje slabosti.

CategorySavjeti, Trčanje