Kros disciplina pojavila se u prvoj polovici 19. stoljeća u Engleskoj kao nešto drugačije i opuštenije trčanje od uobičajenog. Nekadašnji cross-country označavao je svoj pun smisao – trčanje kroz polja, imanja, livade i slične predjele.

Od 1912. godine kros postaje olimpijska disciplina. Danas je to vrsta atletske trkačke discipline, a provodi se na otvorenom, u prirodnom okruženju. Staza uključuje različite podloge: ona zalazi po zemljanim i travnatim površinama, te šumovitim i brdovitim predjelima, a u nekim dijelovima kroz plitku vodu odnosno vodene bare. Disciplina zahtijeva vrlo dobru spretnost zbog neravnog terena, dobru kondiciju zbog uspona po brdskim dijelovima te motoriku i koordinaciju.

Vrste kros trčanja

Ova trkačka disciplina može biti individualni ili timski natjecateljski sport. Individualnim trkačima se mjeri vrijeme prolaska cijele staze, a skupine trkača imaju bodovni sustav. Natječu se i muškarci i žene svih dobnih skupina, a sezona je uglavnom tijekom jeseni i zime jer su tada bolji uvjeti. Rekreativci ga od milja još nazivaju i trčanje s najljepšim pogledima. Nije potrebno objašnjavati iz kojeg razloga. U prilog tome ide činjenica da često ljudi koji se duže bave joggingom, a iz nekog razloga žele promijeniti vrstu aktivnosti, najčešće odaberu upravo kros. Prvo jer im je tehnika relativno slična, a drugo jer je zanimljiviji oblik trčanja zahvaljujući prirodi i raznolikošću pejzaža. Stoga se mnogi i odlučuju za rekreativni kros. To je vrlo lijepa avantura i zabavni način trčanja. U školi nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture često organiziraju školski kros. Cilj ovakvih nastavnih aktivnosti je upoznati djecu i mlade različitim sportovima, ali prvenstveno naučiti ih aktivnom i sportskom životu. Osim toga, nije ni potrebno navoditi važnost razvoja mišića i kostura kod djece u rastu i razvoju. Najbitnije je da djeca trčanje ne dožive kao napor i mučenje, već da ponesu lijepu uspomenu koju će njegovati ostatak života.

Treniranje za kros trčanje

Ako planirate trening kros trčanja prednost kod ove discipline, kao i ostalih trkačkih disciplina, što je oprema svedena na minimum. To ipak olakšava trening. Sve što trebate jest obuća primjerena za teren te odjeća u nekoliko slojeva ako znate da će dijelovi staze biti na višim nadmorskim visinama. Tenisice vam moraju imati amortizirajući dio potplata kako bi ublažile doskoke po raznim površinama. Prije samog treninga nemojte preskočiti zagrijavanje i istezanje mišića. Dovoljno je da se rastrčite nekoliko minuta. Isto vrijedi i nakon treninga. Dozvolite organizmu lagano hlađenje i istegnite se. Primjerice, parkovi, šumski putevi ili brdske šetnjice mogu vam poslužiti kao dobro mjesto gdje možete imitirati uvijete natjecateljskog kros trčanja. Idealiziranje uvjeta gradi vaše sposobnosti za viši nivo, a osim toga treningom ispitujete svoje mogućnosti i pripremate se za natjecanje. Ako se za to odlučite, morate pratiti i vrijeme koje vam je potrebno za prolazak zadane kilometraže. Svakako krenite s manjom relacijom i dužim vremenom, nego da izgorite odmah na startu priprema. To naravno znači da razmišljate dugoročno, što vam i treba biti cilj. Ništa ne dolazi preko noći, stoga imajte strpljenja, korak po korak i napredak će doći. Ako je potrebna dodatna motivacija, pokušajte je pronaći u prijatelju koji ima iste interese kao i vi. Obostrana motivacija uvijek je dobar vjetar u leđa. Kada jedno padne, drugo je tu da motivira.

CategoryTrčanje