Brojni rezultati dosadašnjih istraživanja sportskih uspjeha pokazali su kako „teža“ i „neudobna“ sportska odjeća ima veliki utjecaj na (ne) uspjeh pojedinaca.

Iz tog se razloga počeo mijenjati ne samo dizajn sportske odjeće nego i njihovo ergonomsko i efektivno djelovanje na izvedbe sportaša. Ovdje govorimo o kompresijskoj odjeći za koju je dokazano pozitivno djelovanje na sportske uspjehe kako rekreativaca tako i vrhunskih sportaša.

Kompresijska odjeća idealna je za bavljenje različitim sportskim aktivnostima poput bicikliranja i trčanja, ali i biatlona, triatlona i ostalih sportova koji traju i po nekoliko sati. Kompresijska oprema utječe na odgodu pojave umora tena brže otklanjanje laktata iz mišića. Ona sprječava ozljede i ubrzava oporavak mišića, a koristi se i u svrhu termoregulacije.

Iako su postojala nagađanja o tome kako kompresijske tajice ometaju rad sportaša, smanjuju brzinu i njegovu izdržljivost, nisu potvrđene nijedne hipoteze koje govore o šteti kompresijske odjeće na uspjeh pojedinca. Dokazano je upravo suprotno: kompresijska odjeća , osobito donji dio (tajice) ima preventivnu svrhu jer pruža mehaničku podršku zglobu, a optimalnim se pritiskom smanjuje umor mišića jer se mišićnim vlaknima pruža dodatna podrška u smjeru njihove kontrakcije.

Nakon odrađenog intenzivnog treninga javljaju se nusprodukti poput veće koncentracije laktata u mišićima i u krvi koji mogu ograničavati intenzitet i frekvenciju takvih treninga. Nošenje kompresijske odjeće potiče brži protok venske krvi, a samim time utječe na odstranjivanje laktata.

Važno je naglasiti da kompresijska odjeća za donji dio tijela omogućuje i pruža brži oporavak sportaša i smanjuje lokalni mišićni umor, nego što to čini kompresijska odjeća za gornji dio tijela. Razlika je, dakako, i o kojem je sportu riječ, odnosno jesu li u tom sportu više zastupljene noge ili ruke. Spomenuli smo da kompresivna odjeća pridonosi i termoregulaciji neovisno o tome o kojem je vremenskom razdoblju riječ; možete ju nositi po toplom i sunčanom vremenu, a jednako je prikladna i za hladne, vjetrovite i kišovite dane.

Tekstilna industrija napredovala je u tolikoj mjeri da kompresijska odjeća svojom kompozicijom i materijalom pospješuje isparavanje znoja, odnosno svih tjelesnih tekućina s kože. Na taj se način sprječava nakupljanje vlage ispod odjeće koja može ohladiti sportaša i izazvati prehlade. Nošenje kompresijske odjeće tijekom bavljenja sportom ubrzavate zagrijavanje mišića u uvjetima kada prevladavaju niske temperature.

Termoregulacija je važna jer povišena temperatura centralne regije tijela utječe pojavu umora. Iz tog je razloga kompresijska odjeća idealna za trkače. Njome su zadovoljni ne samo rekreativci već i profesionalni maratonci, jer nošenje takve sportske odjeće utječe na njihov napredak i pozitivne sportske rezultate, a istovremeno im pruža potrebnu preventivnu zaštitu od mogućih ozljeda koje se tijekom trčanja doslovno mogu dogoditi na svakom koraku. Kompresijskom odjećom zadovoljni su i plivači; za njih su dizajnirana posebna kompresijska plivačka odijela.

Plivači se nerijetko odlučuju za plivačko odijelo koje je čak za nekoliko brojeva manje od onog kojeg bi trebali nositi. Razlog leži upravo u tome što će ih manja odijela više stisnuti, a samim time osjećat će manji lokalni umor udova. Kompresijske tajice prikladne su i za biciklizam, jer ne samo što u zimskim uvjetima pridonose termoregulaciji nego i potiču bolju cirkulaciju koja je ključna za uspješan i kvalitetno odrađen sportski nastup. Kompresijska odjeća može se, dakle, nositi prije treninga, za vrijeme treniranja i naravno nakon odrađene aktivnosti kako bi se vaše tijelo brže oporavilo.

Osigurajte sebi i svojim prijateljima kvalitetno bavljenje sportom te se odlučite za kompresijsku odjeću koju na tržištu možete pronaći u različitim bojama i dizajnima.

CategoryModa