Dolaskom kraćih, hladnih i kišovitih dana trkačima je potrebna toplija oprema za trening. Na raspolaganju Vam stoji odabir između takozvanih šuškavih tanjih jakni do onih malo debljih.

Šuškave jakne štite Vas od hladnog vremena, vjetra i kiše. Mogu biti izrađene od jednog ili više slojeva. Što je više slojeva, jakna je prilagođenija hladnijem vremenu. Dvoslojne su jakne izrađene od mrežaste postave koja omogućuje ispuštanje vode i cirkulaciju zraka.

Postoje muške, ženske i dječje jakne za trčanje. Sve zu izrađene od istih materijala jer im je svima zajednički cilj; omogućiti trkaču sigurno trčanje štiteći ga od kiše, znoja, vjetra i hladnoće. Muške jakne za trčanje uglavnom su jednobojne, a ženske jakne mogu biti višebojne sadržavajući neke dekorativne uzorke. Danas su sve popularnije jednobojne jakne kričavijih boja kako za muškarce tako i za žene.

Jakne za trčanje izrađene su od najlona, poliestera ili akrilnih vlakana, odnosno od lagane i prozračne tkanine. Ona omogućava isparavanje i odvođenje znoja i topline s kože s unutranje strane prema vanjskoj, stoga i usprkos intenzivnom treningu Vi ostajete svježi i suhi.

Materijal je nepropusan i brzo se suši. Jakne za trčanje napravljene su tako da omogućavaju veliku slobodu kretanja tijekom trčanja, bez stvaranja osjećaja neudobnosti i iritiranja kože. Neke u sebi sadrže anatomske izreske koji su zaslužni za najveću razinu osjećaja udobnosti, a neke imaju ventilacijske otvore ispod ruku i na leđima koji uklanjaju znoj s tijela, a trkaču donose svježinu.

Jakne imaju ušivenu kapuljaču koja u određenim uvjetima pruža dodatnu zaštitu. Neke kapuljače su odvojive, a neke se mogu lako podesiti po visini i dubini zahvaljujući postavljenom mehanizmu. Uglavnom je riječ o čičak ljepljivim trakicama ili dugmićima.

Jakne mogu biti normalnog, ravnog i širokog kroja ili mogu doći u strukiranom obliku. One moraju biti dovoljno lagane te ne smiju upijati vodu i samim time trkaču otežavati kretanje, ali i ugrožavati njegovo zdravlje zbog zadržavanja vlage. Jakne za trčanje moraju u potpunosti odgovarati pojedicnu; ne smiju biti niti preširoke niti predugačke.

Na području struka na jaknama često budu ušiveni elastični pojasevi koji pružaju bolje prianjanje i zaštitu od vjetra i hladnoće, a istodobno ne ograničavaju kretanje. Proizvođači jakni za trčanje vode računa i o zaštiti Vaših ruku i dlanova. Kada je potrebno možete koristiti pametni sustav za „produživanja“ rukava koji omogućava da prekrijete ruke tijekom trčanja i i zaštitite kožu od pucanja i isušivanja, a na „produžetku“ je ostavljen otvor za palac.

Za pohranu Vaših stvari koje ponesete na trčanje napravljeni su posebni džepići. Mogu se nalaziti na svakoj strani ili na rukavima. Dodatno su osigurani patentnim zatvaračem i prikladni za smještaj ključeva ii mobitela. Reflektirajuće oznake na jaknama za trčanje omogućavaju Vam bezbrižno rekreiranje tijekom večernjih i noćnih sati povećavajući tako Vašu vidljivost u prometu. Svjetleći elementi mogu se nalaziti na prednjoj i stražnjoj strani te na bočnim stranama, ovisno o proizvođaču.

Za sigurno i uspješno trčanje važan je odabir kvalitetne jakne koja če Vas štititi u lošijim vremenskim uvjetima pružajući vam tako zaštitu od kiše, znoja, naleta vjetra ili hladnoće. Kvalitetne jakne za trčanje jesu skuplje, no zdravlje i sigurnost su ipak na prvom mjestu.

CategoryModa, Trčanje