Sve je više zaljubljenika u trčanje. Postoje oni koji to čine rekreacijski i iz zabave te oni koji se trčanjem bave iz natjecateljskog duha. I jedni i drugi trebaju odgovarajuću opremu kako bi trčanje bilo uspješno, ali i sigurno.

Jedan od bitnijih dijelova opreme za trčanje jesu hlače. Hlače za trčanje uglavnom su izrađene od mekanog i udobnog materijala. Najčešće je to najlon te poliester i spandeks ili isključivo samo poliester, uz dodatak manje količine pamuka. Zbog odličnog materijala od kojeg su napravljene, optimalno ispuštaju višak vlage i topline.

Na taj se način osigurava ugodan hladan i suh osjećaj iako je trening intenzivniji. Sukladno tome, one sprječavaju nastanak neugodnih mirisa. Hlače su šivane šavovima na način da ne nadražuju kožu, što je izuzetno bitno za kvalitetno i udobno trčanje. Prozračna tkanina prianja uz tijelo i odvodi znoj.

Postoje hlače koje su idealne za trčanje po sunčanom vremenu jer pružaju UV zaštitu. Većina hlača za trčanje u pojasu ima vezicu za zatezanje koju možete stegnuti prema vlastitom odabiru. Kod nekih hlača taj pojas je širi što omogućava odlično prianjanje u struku.

Prema vlastitoj želji, na tržištu možete pronaći muške i ženske hlače za trčanje. Postoje kratke hlače, one do ispod koljena ili dugačke hlače. Hlače mogu biti uskog ili širokog kroja. Neke hlače imaju kompresiju srednje jačine što daje podršku tijelu, vibracije mišića se smanjuju i poboljšava se držanje tijela.

Dugačke hlače također su napravljene od kvalitetnog i udobnog sintetičkog materijala koji propušta vlagu, a istovremeno se brzo suši. Rastezljive su u sva četiri smjera te pružaju iznimnu slobodu tijekom trčanja. Kod nekih hlača nogavice završavaju zadebljanim rubom, a neke su stožastog oblika i bez zadebljanog ruba.

Dugačke hlače za trčanje kao i one do ispod koljena imaju mekane mrežaste umetke na stražnjem dijelu koljena za lakše propuštanje znoja, a ujedno sprječavaju iritaciju kože kod pokreta. U hlače za trčanje ubrajaju se i tajice koje su isto izrađene od poliestera i spandeksa. Muške tajice uglavnom su jednobojne ili uz dodatak diskretnih „muških“ detalja.

Većina tajica na preponama ima zone za prozračivanje jer se trkač najviše znoji na tom mjestu. Ženske se tajice mogu naći u svim bojama, najčešće s nekim ukrasnim detaljima i uzorcima.

Sve je više hlača za trčanje koje na sebi imaju džepove. Nekad je riječ o džepovima ispod pupka s patentnim zatvaračem koji služi za čuvanje telefona. Džep je izrađen tako da sprječava kontakt telefona s vlagom. Mogući su i džepovi na leđima koji su idealni za čuvanje bočice s vodom, a na unutrašnjoj strani pojasa nalazi se mali džep za čuvanje ključa.

Proizvođači hlača za trčanje mislili su i na one trkače koji uživaju u trčanju u večernjim i noćnim satima. Hlače za trčanje po mraku na sebi imaju reflektirajuće elemente za bolju vidljivost i sigurnost.

Materijal od kojih su izrađene hlače regulira vlagu i toplinu u svim vremenskim uvjetima. Pružaju slobodu kretanja, a time sprječavaju nastanak ozljeda. Raznih su oblika i krojeva, a na Vama je da odaberete one koje mislite da će Vam najbolje odgovarati i omogućiti napredak i bolje rezultate.

CategoryModa, Trčanje