Dres hrvatske nogometne reprezentacije najprepoznatljiviji je i najuočljiviji dres u svijetu nogometa. Naime, crveno bijeli kvadratići na hrvatskom dresu krasili su brojne utakmice od 1990. godine zbog svoje posebnosti. Početni dres hrvatske reprezentacije dizajniran je 1990. godine od strane slikara Miroslava Šuteja, koji je također dizajnirao i hrvatski grb.

Iako je dres bio malo izmijenjen od strane proizvođača Lotto i Nike, ovaj kockasti motiv usvojen je kao simbol nacionalnog identiteta te se taj isti motiv koristi u svim hrvatskim nacionalnim sportskim timovima. Inače, jedinstveni crveno bijeli kvadratići kao nacionalni simboli predstavljaju spokoj, snagu i hrabrost svih Hrvata.

Dres hrvatske reprezentacije u 2016. godini

Kako se dres hrvatske reprezentacije mijenja svake dvije godine, tako je i za ovu, 2016. godinu predstavljen novi dizajn dresa, koji ćete uživo imati priliku vidjeti na skorašnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj. Uzorak šahovnice je, naravno, ostao isti, no novi dres sada ima suptilne, ali zanimljive izmjene.

Naime, Nikeovi dizajneri ovoga su puta bili inspirirani zastavom koja vijori na vjetru, zbog čega su hrvatsku šahovnicu postavili lagano valovito. Tako je novi dres dobio tradicionalne elemente s modernim detaljima. Osim dizajna, vrlo važan dio svakog dresa, pa tako i hrvatskog, je tehnološka inovacija koja igračima pruža najbolje performanse, prozračnost, a dizajneri su koristili i ekološki održive materijale.

Što se prozračnosti tiče, Nikeova tehnologija hrvatskim je dresovima omogućila da se znoj s kože prenese na vanjski dio dresa, gdje brže isparava i ne smeta igraču. Na dijelovima tijela na kojima se stvara najviše topline nalaze se laserski rezane rupe i mreža, koje tim dijelovima osiguravaju dodatnu prozračnost.

Cijeli dres napravljen je od recikliranog poliestera koji je napravljen od recikliranih plastičnih boca, a za izradu jednog dresa potrebno ih je 12. Korištenjem recikliranog poliestera nastojala se smanjiti potrošnja energije u proizvodnom procesu te je postignuta ušteda od čak 30 posto u usporedbi s korištenjem običnog poliestera.

Domaći dres

Novi domaći dres, CRO M SS H/A STADIUM JSY, za 2016. godinu s crveno bijelim kvadratićima ima lagani V izrez oko vrata s plavim i crvenim obrubom. Na bočnim stranama nalazi se plava traka koja se širi tijekom pokretanja, što igračima osigurava dodatnu prozračnost i ventilaciju. Na leđima dresa hrvatske reprezentacije nalazi se natpis “Hrvatska”. Donji dio domaćeg dresa je bijele boje s plavom trakom sa strane, a koja se povezuje s trakom na majici te isto tako igraču pruža veći opseg pokreta, prozračnost i ventilaciju. Štucne, kao dio dresa, također su dizajnirane prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom.

Gostujući dres

Kako domaći dres, tako i gostujući dres, CRO M SS H/A STADIUM JSY, za 2016. godinu ima lagani V izrez oko vrata. Gostujući dres ovoga je puta apsolutno plave boje, no jedinstveni kvadratići su istaknuti u svijetlo plavim i tamno plavim nijansama. Na bočnim strana dresa također se nalazi tamno plava traka koja se proteže od pazuha do donjeg ruba dresa te se širi kada je igrač u pokretu, osiguravajući mu bolju ventilaciju i prozračnost. Kao i na domaćem dresu, tako se i na gostujućem dresu na leđima nalazi natpis “Hrvatska”. Hlačice gostujućeg dresa su svijetlo plave s plavim trakama sa strane, koje se povezuju s trakama na majici. Štucne su također plave boje s crvenom linearnom grafikom na pozadini lista.

CategoryNogomet