Za razliku od majica za odrasle, dječje su majice najčešće rađene od kvalitetnih i udobnih materijala, prikladnih za igru i odmor. Kvaliteta je prioritet brojnim roditeljima, no, sam dizajn dječjih majica pod velikim je utjecajem modernih majica za odrasle. Naime, danas postoji široki raspon različitih boja, oblika, veličina i dizajna dječjih majica, pa tako brojni mališani mogu i sami birati željenu majicu s omiljenim crtanim likom.

Prilikom kupnje dječjih majica važno je pripaziti na nekoliko faktora, a to su materijal, veličina, udobnost i praktičnost. Što se veličine majice tiče, ona se obično temelji na djetetovoj visini i starosti djeteta. Na primjer, majicu s oznakom “3 do 6 mjeseci” mogu nositi djeca od 61 do 67 centimetara visine i 5,7 do 7,5 kilograma težine. Materijal dječjih majica uglavnom je nježan i udoban, a najčešće je riječ o pamuku.

Praktičnost je vrlo važna prilikom oblačenja majice, koja uvelike roditeljima olakšava često oblačenje i presvlačenje njihova djeteta. Stoga su pamučne majice kratkih rukava odjevni predmeti koje bi svako dijete trebalo imati. Kada je riječ o udobnosti, najvažnije je da je majica kvalitetnog materijala kako bi koža male djece mogla imati dovoljno zraka, a kupnja većeg broja dječje majice također nije loša ideja.

Isto tako, materijal dječjih majica ne bi trebao biti izrađen od sintetičkih vlakana. Djeca su vrlo osjetljiva i njihov je imunitet tek u razvoju, a zbog čega je nakon kupovine potrebno dobro oprati dječju majicu, kako ne bi došlo do nekakve zaraze ili infekcije. Nakon pranja, majicu je potrebno izglačati, jer se glačanjem uništavaju preostale bakterije koje mogu izazvati razne iritacije, svrbeže i crvenila.

Još od 1940. godine pa do danas, najpopularnija boja za djevojčice je ružičasta, a za dječake plava. Neki proizvođači, naime, smatraju kako se izgled dječjih ženskih i muških majica počeo previše razlikovati te da zbog toga djeca još u najranijim godinama počinju osjećati predrasude i odvojenost od drugog spola. Neke djevojčice također se mogu osjećati manje vrijedno ako nemaju majicu ružičaste boje, kao što ju je imala Pepeljuga ili Barbie lutka.

Povijest dječjih majica

U 18. stoljeću djeca su nosila prilično zategnutu jednodijelnu odjeću koja se vezicama vezala na području leđa. Međutim, proizvođači su brzo shvatili kako je udobnost dječje odjeće na prvome mjestu, pa takva “moda” nije dugo potrajala. Djeca su tako počela nositi širu odjeću, odnosno haljine koje su također imale vezice na leđima. Takve su haljine često imale i dodatne žice ili trake pričvršćene na ramenima, kako bi roditelji lakše mogli voditi svoje dijete tijekom učenja hodanja. Filozofski pokret prema manje restriktivnim dječjim haljinama, dogodio se u drugoj polovici 18. stoljeća, a do 1760. godine, dječja moda bila je već dobro uspostavljena. Naime, tada su se počele odijevati bijele haljine, slične ogrtačima, koje su imale pojas oko struka. Krajem 1700. godina, mladi momci su počeli nositi odijela s dugih hlačama, a tada su se počele praviti i prve dječje majice koje su bile namijenjene isključivo muškoj populaciji. Naime, tadašnje su majice više nalikovale ogrtačima ili sakoima, a nošenje takvih majica brojnim je dječacima predstavljalo prvi korak ka postajanju “malog muškarca”.

CategoryDjeca