Vrlo je važno prepoznati i izabrati adekvatnu dječju obuću, i to ne samo u prvim godinama života, već do trinaeste godine. Naime, poznato je kako se dječja stopala razvijaju odmah nakon rođenja, a nekvalitetna obuća može brzo utjecati na različite deformacije kao što su ravna stopala, udubljena stopala, okrenuta stopala prema van ili unutra i slično.

Obuću koju bi definitivno trebalo izbjegavati su japanke, sandale, balerinke te crocsice za koje brojni roditelji smatraju da su idealan izbor.

Najbolja opcija su cipele ili tenisice, no tenisice će uvijek biti kvalitetnije. Međutim, visoka cijena i marka neće uvijek garantirati i kvalitetu, stoga je važno prepoznati funkcionalne karakteristike obuće. Tako bi svaka kvalitetna dječja obuća trebala imati visoki i čvrsti stražnji dio kako bi pravilno mogla stabilizirati i zaštititi nerazvijene pete sklone uvrtanju. Gležanj bi trebao biti fiksiran, to jest obuća bi trebala pokrivati i čvrsto držati gornje nožne zglobove. U čvrstoj obući stopala se ne šire niti imaju prostora za razvoj deformacija.

Također, adekvatna podrška peta garantira pravilno opterećenje i razvoj stopala. Upravo zbog toga obuća mora stabilizirati gležnjeve te ne smije biti okrenuta prema van ili prema unutra. Za razliku od stražnjeg dijela, prednji dio obuće trebao bi biti širok te obuća ne bi trebala ni u kojem dijelu dodirivati prste djeteta. Široki i kompaktan donji dio obuće također pridonosi boljem razvoju dječjih stopala. Ukratko pojašnjeno, preniska, preširoka i mekana obuća ne zadovoljava potrebe pravilnog razvoja, za razliku od stabilne i krute obuće.

Što izbjegavati prilikom kupovine dječje obuće?

Kao što smo već spomenuli, poželjno je izbjegavati razvezanu, mekanu, preširoku i prenisku obuću koja je, nažalost, danas u modi. Obuća mora čvrsto obuhvaćati cijeli stražnji dio stopala jer je na tom dijelu stopalo najosjetljivije. Naime, na stražnjem se dijelu stopala uglavnom nalaze meka tkiva u koje uranjanju nerazvijene dječje koščice. Stoga, dječja obuća treba dobro stabilizirati gležnjeve te osigurati najbolji mogući položaj kostiju.

Isto tako, brojni stručnjaci preporučuju izbjegavanje kupovine već nošene obuće preko interneta. Naime, sve češće danas možete pronaći oglase na internetskim forumima i Facebook stranicama u kojima roditelji nude i prodaju dječju obuću. Želeći barem donekle nadoknaditi trošak za obuću koju je dijete brzo preraslo, roditelji često navode u oglasima: “Nošene samo dva puta”, “Nošene, ali dobro očuvane”, “Samo jednom nošene” ili pak “Dijete je u njima samo puzalo”. Obuća drugog djeteta trebala bi i ostati samo njegova obuća, to jest obuću nije preporučljivo nikada predavati dalje. Razlog tome je jedinstvenost svake individue, odnosno svi mi imamo potpuno drugačiji oblik stopala i potpuno drugačiji način hodanja. Tuđa obuća može znatno naškoditi zdravlju dječjih stopala jer je prethodno popratila oblik tuđih stopala. Nije pametno štedjeti na dječjoj obući jer pametnim ulaganjem ujedno ulažete i u zdravlje vašeg djeteta.

CategoryDjeca