Jakne dakako imaju funkcionalne karakteristike, no osim toga ženske jakne neizostavan su modni dodatak proljetnoj, jesenskoj ili zimskoj odjevnoj kombinaciji.

Ženske sportske jakne uglavnom su izrađene od poliestera, a ovisno o njihovoj debljini prikladne su za bavljenje sportskim ili nekim drugim rekreacijskim aktivnostima. Može ih se kombinirati i s ležernim načinom odijevanja i nositi ih u šetnji gradom ili prirodom.

Deblje sportske jakne punjene su flisom, a flis je zaslužan za zadržavanje topline. Neke jakne na leđima, ali i u džepovima, imaju ušivene tople podstave, što dodatno daje toplinu, ali i udobnost.

Vanjski je sloj vodonepropusan te vodoodbojnost tkanine pušta vodu da klizi po materijalu, pritom je neupijajući. Iz tog razloga tkanina ostaje lagana i jakna je dobra u zaštiti od kiše, vjetra i hladnoće.
Kapuljače su najčešće podesive rastezljivom uzicom i zatvaračem.

Kod nekih jakni kapuljače su spremljene u ovratnike te se po potrebi lako i jednostavno mogu izvaditi i upotrijebiti. Neke jakne u potpunosti imaju odvojene kapuljače koje se čičkom ili dugmićima mogu podesiti po željenoj visini i dubini. Jakna je prikladna za sportske aktivnosti, ali i za svakodnevnu upotrebu.

Hidrofilni premazi smanjuju kondenzaciju u cijelom odjevnom predmetu i omogućavaju odvođenje znoja, stoga su ovakve jakne izuzetno prozračne. U nekim jaknama prisutan je rastezljivi materijal koji pridonosi većoj udobnosti, a samim time i lakšem kretanju.

Za hladnija vremena potrebne su jakne s laganim punjenjem. Prošivene jakne s kopčanjem do brade dobra su zaštita u hladnim kišnim danima. Postoje i modeli s visokim ovratnikom što pruža dodatnu zaštitu. Na ženskim jaknama poželjne su i kapuljače koje osim što zaštićuju, mogu dati i poseban štih.

Kapuljače mogu, a i ne moraju biti punjene krznom ili nekim drugim toplijim materijalom. Kod nekih modela postoji samo obrub od krzna, kako na kapuljači, tako i na ovratniku. Vjetronepropusne jakne su jakne načinjene od troslojnog materijala s membranom koja od naleta vjetra štiti gornji dio leđa i prsa. Za zaštitu dlanova tu su jakne s manžetama s otvorima za palac na dnu rukava koji sprječava gubitak topline.

Osim ženskih jakni, tu su i ženski kaputi koji su najprikladniji za svečanija događanja. Kaputi se mogu pronaći u sivoj, crnoj, bež ili maslinastozelenoj boji, a detalji od kože ili krzneni elementi dodatno začinjavaju cjelokupni izgled kaputa.

Danas su među ženskom populacijom sve više popularne takozvane parka jakne bezvremenskog stila, čija su karakteristika upravo kapuljače s krznenim dijelom. Parke mogu biti kraće i duže, stoga su prikladne za zimu, ali i za proljetne hladnije dane. To je jedan od izuzetno modernijih ženskih modela jakni današnjice.

Ženske jakne mogu se naći u različitim bojama; od jednobojnih, preko dvobojnih do šarenih. Neke su jednobojne no metalnog ili dijamantnog sjaja. Postoje jakne s tzv. normalnim načinom kopčanja, one čiji zatvarač ide ukoso ili pak one koje se kopčaju u dva reda. Kako obične jakne ne bi izgledale monotono, na njima mogu biti ušiveni ukrasni gumbići, a zatvarači napravljeni od metala. Krojevi koji karakteriziraju ženske jakne jesu uski strukirani kroj ili ravni kroj. Jakne ravnog kroja prikladnije su, lakše se odijevaju na sako te je cjelokupni dojam ljepši.

Ako više preferirate obične jakne, no željni ste nekih istaknutih detalja možete se odlučiti za one jakne s dodatkom krzna, one koje imaju upadljivi zatvarač u zlatnoj ili srebrnoj boji ili pak jakne s našivenim aplikacijama od umjetne kože. Sve zajedno zasigurno će podići Vaš cjelokupni izgled na višu razinu.

CategoryModa