plan prehrane, prehrana, tjelovježba, vježbanje, zdrav život, zdrava prehrana, zdravlje

Nije bitno da li kroz naš trening želimo izgubiti masne naslage, smanjiti broj kilograma ili pak raditi na masi, jednostavno moramo prilagoditi naše prehrambene navike cilju kojeg želimo postići.

Ukoliko smo zadovoljni svojim izgledom, zdrave prehrambene navike i unos namirnica koje imaju balans u omjerima hranjivih tvari koje unosimo, pomoći će nam da to i ostanemo. Ništa manje važno je i porijeklo hrane. Domaća hrana iz vlastitog vrta ili od provjerenog dobavljača s tržnice, svakako ima prednost pred svakom drugom hranom. Hrana je naše gorivo koje trebamo svakodnevno unositi bez obzira treniramo li ili ne i potrebno je da bude što zdravija i što raznovrsnija. Izbjegavajući namirnice koje u sebi imaju štetne tvari (povećan udio soli, šećera, masti, umjetnih dodataka) i one koje imaju totalni disbalans u omjerima hranjivih sastojaka, održavamo tijelo zdravim.

Bez obzira koliko naporno i redovito vježbali, ako se ne hranite onako kako to zahtjeva vaš trening, sve pada u vodu. Hrana je pokretač svega.

Primjerice ukoliko želite izgubiti na masi, to jest smanjiti ukupan broj kilograma, kroz vaš prehrambeni plan morate ostvarivati kalorijski deficit. Naravno taj kalorijski deficit ne znači da se trebate izgladnjivati, što nikako nije poželjno niti zdravo, nego upravo taj kalorijski deficit morate ostvarivati kroz izbor namirnica koje nose manje kalorija, a u svom sastavu imaju veći broj proteina. Proteinski obroci, odnosno hrana koja u svom sastavu sadrži u omjeru veći postotak proteina od primjerice ugljikohidrata, držat će vas duže sitijima, a istodobno ćete jedući je  unositi manji broj kalorija i na taj način ostvarivati kalorijski deficit.

Kada pričamo o drugoj krajnosti u kojoj pak želimo dobiti na masi, radimo obrnuto. Tada nastojimo ostvariti kalorijski suficit. Logično, ovaj put mijenjamo omjere više u korist ugljikohidrata nego proteina, koje svakako ne zanemarujemo. To ne znači da se trebamo trpati ugljikohidratima i proteinskim bombama, već i dalje ostati vjerni zdravoj i uravnoteženoj prehrani i porcijama. Zdrav prehrambeni plan ide u korist svima, pa tako i onoj srednjoj struji vježbača koji uz povremenu rekreaciju žele ostati fit. I taj fit cilj zahtjeva isplaniranu prehranu i ujednačen omjer unošenja hranjivih sastojaka. Bitno je napomenuti i to da se ni u jednom planu prehrane neki hranjivi sastojak ne smije izbaciti, jer to samo po sebi stvara disbalans.

Dakle, ukoliko želimo izgubiti na težini, što često ili uvijek vezuje gubitak masnih naslaga, ne smijemo potpuno izbaciti masti iz našeg jelovnika. Tu opet dolazimo do one igre omjera gdje masti u tom slučaju trebamo unositi u manjem omjeru od ostalih hranjivih sastojaka u našim namirnicama. Iako često ozloglašene, masti trebaju ljudskom organizmu za normalnu funkciju  i moramo ih unositi, ali i tu imamo izbor da ne unosimo zasićene masne kiseline, nego da se baziramo na one iz orašastih plodova ili ribe. Primjerice omega 3 nezasićena masna kiselina, koju naše tijelo ne može samo proizvesti, zapravo je esencijalna i ima niz pozitivnih učinaka na naše zdravlje kao što su smanjenje triglicerida u krvi, smanjenje krvnog tlaka ili poboljšanje cirkulacije. Uz to, bitno je spomenuti još jednu čestu grešku kod izbora namirnica za naš plan prehrane, a to je da iako želimo smršavjeti i radimo na kalorijskom deficitu ne smijemo apsolutno izbaciti kalorične ugljikohidrate. Bez ugljikohidrata i njihovog unosa nemoguće je vezanje proteina u naše tijelo, što bi u konačnici značilo da su uneseni proteini bez ugljikohidrata neiskoristivi. Zdrava i uravnotežena prehrana nije samo floskula koja označava neki trend popularan među ljudima koji vježbaju. To je logičan plan unosa hrane u organizam koji je potreban svakome kako bi očuvao zdravlje!