američki nogomet, Flag Football, ljetni sportovi, sport, trening, zdrav život

Kako je američki nogomet sport broj 1 u Sjedinjenim Američkim Državama, a njihova kultura gotovo globalna, vjerujem da ste pogledali brdo filmova u kojem je baš taj sport imao glavnu ulogu. Istina nama Europejcima uvijek je obični nogomet ona najvažnija sporedna stvar na svijetu i često kažemo za američki nogomet da to zapravo i nije nogomet, da je kompliciran, a često nazivamo ga i ragbijem, što on zapravo nije. Stoga bi ovdje mogli razbiti ponešto mitova, a i isprobati jedan svakako zanimljiv sport, barem kao oblik ljetne rekreacije.

Za početak sigurno ste upoznati s onim viđenim na televiziji, a to je kako igrači američkog nogometa imaju na sebi tonu opreme i kako je to brutalan i grub sport koji nije za svakoga. Upravo tu uskače flag football, kao verzija ovog sporta namijenjena svima. Flag football je beskontaktna verzija američkog nogometa koji je nastao za potrebe treninga i uvođenja mlađih kategorija igrača u sport, a danas je u svijetu prepoznat kao sport sa svojim ligama i savezima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Beskontaktna verzija bi označavala to da u flag verziji footballa nema udaraca i rušenja na pod, a igrači se zaustavljaju skidanjem zastavica s remena oko pasa. Da za ovu verziju osim lopte za američki nogomet potrebni su i flagovi, odnosno remen sa zastavicama koje se vežu oko pasa, ali istini na volju izrađene setove zastavica mogu zamijeniti i neke trake ili marame kućne radinosti zataknute za pas. Istina u natjecateljskim verzijama koje se igraju uglavnom na travnatim terenima, poželjno je imati opremu poput kopački da izbjegnemo klizanje po terenu ili specijalizirane rukavice namijenjene lakšem hvatanju lopte. No zadržimo se na rekreaciji za početak.

Pravila igre su također pojednostavljena, samim time što su s beskontaktnom naravi flag footballa određeni aspekti igre ograničeni, što u konačnici znači manje učenja, a više zabave na terenu. Sport je kao takav prilagođen i mlađim dobnim kategorijama, kao i osobama oba spola, tako da može postati i zanimljiv sportski dodatak ljetnim druženjima uz roštilj i kao adekvatna konkurencija već uhodanim nogometom na male, odbojci na pijesku, itd. U svijetu se danas igraju razne verzije i prema raznim modificiranim pravilima američkog nogometa, ali bitno je znati da od maksimalnih 11 igrača po ekipi, za odigrati koju partiju dovoljno već dvoje, iako verzije 3 na 3 i više su svakako zanimljivije. Nadalje bitno je istaknuti povoljan utjecaj bavljenja ovim sportom na naše tijelo, da ne bi ostali samo na zabavnom karakteru ove verzije američkog nogometa.

Zbog svoje prirode ovaj sport zahtjeva periode visokog angažmana, a odmah zatim i periode u kojima tijelo radi manje naporno. Znači sam sport se odvija u akcijama, akcijama kada smo potpuno tjelesno angažirani, da bi zatim prešli u pasivnu fazu, tijekom pauza između akcija. Takav način vježbanja usko se vezuje uz gubitak masnih naslaga zbog kombinacija većeg i manjeg intenziteta rada našeg srca, na taj način ubrzavajući topljenje naših masnih naslaga, više no u običnom aerobnom treningu. Kao i većina sportova s loptom jača našu koordinaciju, timski duh i svakako mišiće cijelog tijela koji su konstantno aktivni, što dolazi i kao dodatni benefit za mlađe uzraste.

Stoga Flag Football definitivno pomiče granice, ruši barijere i nameće se kao zabavna rekreacija za sve ili zanimljiv i ozbiljan sport za okušati se u njemu.