Glavna funkcija kapa u jesenskim i zimskim mjesecima je zaštita od hladnoće i padalina. Postoji mnogo vrsta kapa od kojih su sve popularnije vunene kape. One se ne nose isključivo radi zaštite od hladnoće, već i kao poseban modni dodatak.

Vunene kape mogu biti u potpunosti izrađene od vune sa ili bez imalo dodatka sintetičkog materijala. Kape podstavljene flisom prikladne su za boravak na otvorenom u zimskim danima, jer ne zadržavaju vlagu, već je otpuštaju, a Vama daju osjećaj suhoće. Vunene kape u potpunosti podstavljene ili obrubljene krznom pružaju izvrsnu zaštitu u danima kada je temperatura daleko ispod nule.

Mnogo je podvrsta vunenih kapa; kape s pomponom, beanie kape, kape s dodatkom za zaštitu ušiju i sl. Sve su one podjednako zastupljene i popularne i kod muškaraca i kod žena. Razlika je jedino u boji i uzorcima; za muškarce se uglavnom mogu naći pomponke ili beanie jednobojne kape tamnijih ili zemljanih tonova koje mogu biti ukrašene minimalnom količinom diskretnih detalja.

Za žene postoje vunene kape različitih boja i nijansi uz dodatak određenih ukrasa koji Vam daju zanimljiv cjelokupan izgled. Vunene kape mogu se nositi i kombinirati s poslovnim formalnijim izgledom, svakodnevnim ležernim izgledom ili sportskim. Beanie kape dobro se slažu u kombinaciji s kaputom ili kožnom jaknom.

Morate misliti jedino na uklapanje boja. Pomponke su idealne za svakodnevne casual situacije te se mogu nositi u kombinaciji s običnim puloverom ili kožnom jaknom. I pompon može, ali i ne mora biti izrađen od krzna. Ukrasi koji se mogu nalaziti na ženskim vunenim kapama jesu razni cvjetići, zvjezdice i slično. Ako je riječ o kapi koja ima poseban dodatak za uši, na njemu se također može ušiti krzno radi bolje zaštite, ali i povećavanja doze šarma. No kod velike većine ženskih kapa jedini ukras je onaj koji je nastao pletenjem, tzv. reljefni ukras.

Vunenim kapama najviše se vesele djeca. Prilikom odabira kape imajte na umu da je prilagodite podneblju u kojem živite ili situaciji u kojoj se nalazite. U slučaju oštrijih zima za djecu se predlažu vunene kape s podstavom od krzna. Prikladne su i za odlaske na zimovanje, pogotovo ako su makar dijelom izrađene od nepropusnog materijala. Ove kape nikako nemojte odabrati ako su zime blage; kapa može izazvati iritacije i neugodnosti tijekom nošenja zbog pretjerane topline.

Kape s podstavom od flisa idealne su u slučaju da Vaše dijete često skida kapu s glave ili mu sama lako sklizne. Flis za razliku od vune neće tako lako pasti s glave. Postoji još jedno rješenje za skidanje kape s glave. Riječ je o kapi i šalu u jednom. Na taj će način kapa prekrivati glavu tijekom dječje zabave, a i djetetov vrat će biti zaštićen.

Na tržištu je široka ponuda vunenih kapa. Od flis kapa, pletenih vunenih kapa, vunenih beanie kapa, pompon kapa i sl. Dolaze u različitim bojama: bijeloj, žutoj, narančastoj, sivoj, smeđoj, plavoj, crnoj i sl. Tako da svatko može pronaći svoju omiljenu nijansu. Vunene kape u zimskim danima griju, ali i upotpunjuju odjevne kombinacije. Pružaju dozu ležernosti i opuštenosti, ali i elegancije. Prilikom kupnje vunenih kapa za djecu najvažnije je utvrditi odgovara li djetetu veličina te obavlja li funkciju zaštite ušiju i čela te ometa li dijete u igri i zabavi.

CategoryModa