Prema određenim uvjerenjima, ali i dokazanim tvrdnjama, vježbanje je idealna aktivnost koja potiče pozitivno razmišljanje i oslobađa od stresa. Kao što je redovno vježbanje i razgibavanje važno u starijoj životnoj dobi, ne smijemo zanemariti važnost vježbanja kod djece. Spoj ugodnog s korisnim najbolji je način za vođenje zdravog života te stvaranje zdravih navika.

Najbolje vježbe za djecu:

Bicikliranje: bicikliranje je odličan oblik vježbanja. Idealno je za djecu, jer se bicikl može prilagoditi njihovim sposobnostima (bicikl na pomoćne kotačiće). Neke prednosti vožnje bicikla jesu:
o Poticanje rad nogu i kukova
o Smatra se jednim od najboljih kardio treninga
o Poboljšava protok i cirkulaciju krvi, poboljšava funkcije srca i mozga
o Bicikliranje smanjuje krvni tlak i razinu kolesterola
o Pomaže u gubitku prekomjerne tjelesne težine te sprječava eventualnu ranu pretilost

Preskakanje preko užeta: idealan oblik kardio vježbanja za djecu. Djeca su puna energije i trebaju je iskoristiti na pravi način. Preskakanje užeta pomaže djeci da:
o Iskoriste energiju na pozitivan i kvalitetan način
o Potiču rad ruku i nogu
Osim toga, preskakanje užeta djeca ne smatraju nikakvom vježbom već užitkom. Pokažite ima različite načine i mogućnosti preskakanja užeta i vidjet ćete da ova zabava ne prestaje tako lako.

Rolanje: rolanje predstavlja izvrstan način zabave za klince. Postoje role s dva reda kotačića i s jednim redom. Za početak vam preporučujemo da djeci nabavite ove prve, a kad svlada osnovne pokrete, prebacite ih na nešto zahtjevniji model rola, danas uobičajeni. Prednosti rolanja odnose se na:
o Održavanje stabilnosti i ravnoteže
o Povećavanje razine strpljenja
o jačanje mišića nogu, rad kukova i bedara
o smanjivanje masnog tkiva

Plivanje: plivanje je omiljena aktivnost za sve uzraste, osobito za djecu. Nikad nemojte plivati neposredno nakon jela, već barem sat vremena kasnije. Prednosti plivanja za djecu jesu:
o Povećanje snage mišića
o Veća izdržljivost
o Ubrzava metabolizam
o Odličan način za gubitak težine
o Izvrstan način vježbanja disanja

Plesanje: djeca vole plesati, a ako ples dolazi u kombinaciji s brojnim zdravstvenim prednostima, što više treba vašim mališanima! Neke od mnogobrojnih prednosti plesanja jesu
o Gubitak težine
o Potpuno pokretanje cijelog tjiela
o Uključen rad svih mišića
o Povećavanje koncentracije
o Izražavanje umjetničke strane vašeg djeteta

Igranje badmintona: badminton je odlična aktivnost za djecu koja ujedno predstavlja izvrstan način vježbanja:
o Budnosti i usredotočenosti djeteta na ono što radi
o Ciljanja i koncentracije
o Za poboljšavanje izdržljivosti

Trekking: treking je jedna od onih aktivnosti koje u isto vrijeme pruža idealnu kombinaciju zabave i vježbanja. Riječ je o nešto zahtjevnijem obliku pješačenja koji je prikladan ne samo za odrasle već i za djecu. Prednosti treninga odnose se na:
o poboljšavanje zdravlja jer uključuje boravak u prirodi
o poboljšavanje izdržljivosti i disanja
o razumijevanje i cijenjenje prirode
o jačanje mišića i udova

– Vježbe koje uključuju različite aktivnosti poput trčanja, skrivanja, preskakivanja, lovice i slično omiljene su dječje igre. Djeca se vole zavlačiti i provlačiti kroz prepreke, vješati i prebacivati na igralištima, trčati i igrati lovice. Atletika je u ovom slučaju izvrstan odabir.

CategoryDjeca, Fitness