Vježbanje nakon poroda može vam pomoći da se osjećate bolje, a to je ujedno jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe, sami. Razmotrite brojne prednosti vježbanja nakon poroda te slijedite ove savjete za siguran početak.
Ako ste rodili uobičajenim putem bez ikakvih rezova i ako je sve prošlo bez ikakvih smetnji, možete početi vježbati već nekoliko dana nakon poroda. Odnosno, čim se budete osjećali spremnom. Ako ste rodili carskim rezom ili je bila riječ o kompliciranijem porođaju, savjetujemo vam da se svakako najprije obratite vašem liječniku.

Koje su vježbe najbolje:
Polako krenite s jednostavnom aerobnom aktivnošću kao što je hodanje. Kada ponovno steknete malo više snage, slobodno povećajte vrijeme trajanja vaše šetnje i njezinu učestalost. Ako vježbate u teretani na trakama za hodanje, polako povećavajte uspon trake.

Bez obzira na to što je riječ o aerobnoj aktivnosti umjerenog intenziteta, obratite pozornost na sljedeće stvari:
– Uzmite dovoljno vremena za zagrijavanje, kao i za hlađenje tijela
– Uvijek počnite s laganim vježbanjem te postupno, ovisno o vašim mogućnostima povećavajte ritam
– Pijte puno tekućine
– Nosite odgovarajući grudnjak koji neće uzrokovati bol u grudima
– Svakako prestanite vježbati, ako osjećate bol
I za majke koje su rodile carskim rezom, hodanje je preporučena aktivnost jer pomaže u sprječavanju stvaranja ugrušaka krvi i potiče iscjeljenje.
Ako želite pohađati grupne satove vježbanja u teretani i sportskim centrima, odlučite se za one programe koji su namijenjeni isključivo mamama. Osim tih programa, probajte i s treninzima laganog intenziteta koji su usredotočeni na istezanje tijela i toniranje mišića.

Vježbe koje možete vježbati u udobnosti svoga doma:
– Lezite na leđa sa savijenim koljenima i s rukama ispruženim pored tijela. Podignite stražnjicu i zadržite nekoliko sekundi te pritom stisnite mišiće. Opustite se i vratite u početni položaj. Vježbu ponovite u tri serije po 10 ponavljanja.

CategoryFitness, Savjeti