Spavanje ima jednu od glavnih uloga kada je u pitanju dobro zdravlje, ali i pozitivni utjecaj na cjelokupni organizam. Dobivanje dovoljno kvalitetnog sna u određenom periodu može pomoći u zaštiti vašeg mentalnog i tjelesnog zdravlja, može poboljšati kvalitetu vašeg života i razinu sigurnosti.

Poboljšava pamćenje: vaš je um iznenađujuće „zauzet“ dok drijemuckate. Tijekom spavanja možete ojačati uspomene ili potaknuti konsolidaciju, odnosno prijelaz informacija iz kratkoročno u dugoročno pamćenje.
Duži životni vijek: previše ili premalo sna povezano je s kraćim životnim vijekom; iako još uvijek nije istraženo je li to uzrok ili posljedica. No u provedenom istraživanju rezultati su pokazali da je u slučaju ženske populacije između 50 i 79 godina životni vijek bio dulji, ako su ispitanice spavale 6 do 6 i pol sati preko noći, za razliku od onih koje su spavale jedva 5 sati.
Potiče mršavljenje: loš ili nedovoljan san povezan je s povećanjem tjelesne težine. Osobe koje spavaju relativno malo imaju tendenciju da se debljaju, za razliku od onih koje prakticiraju dovoljnu količinu spavanja. Nedovoljna količina sna jedan je od najsnažnijih čimbenika koji uzrokuju pretilost.

Na koji način san utječe na povećanje tjelesne mase nije još sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno, no istina je da postoje brojni čimbenici poput hormona te motivacije za vježbanjem.
Stoga, ako pokušavate izgubiti na masi, najprije vam preporučujemo dobar i kvalitetan san, a zatim redovno vježbanje i pravilna prehrana.

„Spavači“ imaju slabiji apetit: istraživanja pokazuju da pojedinci s poremećajima sna imaju veći apetit te su skloni unošenju pretjerane količine kalorija, jer nedostatak sna uzrokuje slabu kontrolu i regulaciju apetita.

Bolja koncentracija i produktivnost: spavanje je iznimno važno za različite funkcije mozga koje se ponajviše odnose na koncentraciju i produktivnost. Osim toga, dobar san poboljšava i vještine rješavanja problema te kvalitetu pamćenja ne samo kod djece već i kod odraslih.

Nedovoljan san utječe na razvoj bolesti: oni koji ne spavaju dovoljno imaju veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Kvaliteta i trajanje sna imaju veliki utjecaj na razne čimbenike koji mogu biti uzročnici kroničnih bolesti. Provedena su istraživanja i na ovome području te je potvrđeno da su osobe koje nedovoljno spavaju izložene većem riziku od navedenih bolesti, za razliku od onih koji redovno spavaju 7 do 8 sati.

Spavanje utječe na dijabetes tipa 2: ograničavanje spavanja utječe na razinu šećera u krvi te smanjuje osjetljivost na inzulin. U istraživanju koje je provedeno među muškom populacijom, gdje su ispitanici spavali samo 4 sata tijekom noći i to 6 noći zaredom, dobiveni rezultati ukazali su na javljanje simptoma predijabetesa.

Nedostatak sna povezan je s depresijom: pitanja mentalnog zdravlja, kao što je depresija, snažno su povezana s lošom kvalitetom sna i poremećajima spavanja.

Spavanje utječe na socijalizaciju i raspoloženje: nedostatak spavanja smanjuje sposobnost pojedinca da sudjeluje u društvenim interakcijama. Istraživanja su pokazala da loš san utječe i ne nedovoljnu sposobnost prepoznavanja važnih društvenih znakova te percepcije emocionalnih informacija.

Dobar san čini vas da se osjećate bolje, no važnost kvalitetnog spavanja ide dalje od isključivo boljeg raspoloženja ili uklanjanja podočnjaka. Imajte na umu navedene točke, jer kvalitetan san zaista je ključni dio zdravog načina života koji koristi vašem srcu, vašem izgledu te mentalnom zdravlju.

CategorySavjeti