trčanje-po-zimi-đogiranje-running-zimski-trening-zima-sport-moda

Trčanje po zimi nije tako teško kako se čini na prvi pogled. S pravom opremom i uz poštivanje savjeta nekih od iskusnih „zimskih“ trkača ne morate se bojati prehlade i ostalih stvari na koje pomislimo kada čujemo riječ „zima“.

Za početak, najvažnija je motivacija. Trebate unaprijed odrediti dan odnosno sat kada ćete se posvetiti trčanju, jer svima nam je poznata uzrečica „Ne radi danas ono što možeš ostaviti za sutra“. A to sutra može nikad ne doći. Definirajte si, dakle, trening kao jednu od obaveza, a ne isključivo kao hobi, jer obaveze se poštuju, a kada je riječ o hobiju, često ima vremena i boljih dana. Rješenje za to može biti i dogovaranje grupnih treninga s ostalim entuzijastima; neke je stvari lakše i uzbudljivije raditi u grupi ili u paru.

Ne manje bitno je aklimatizirati se za trčanje u zimskim uvjetima, stoga se trebate usredotočiti na sam trud umjesto na tempo kojim trčite. Prije samog trčanja potrebno je zagrijati tijelo, koje možete obaviti u Vašemu domu, i nekoliko minuta odvojiti za istezanje mišića kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, budući da kontrola funkcije mišića (fleksibilnost mišića i tehnika) može biti smanjena jer hladni mišići ne proizvode dovoljno snage.

Trčati u pravilnoj slojevitoj odjeći još je jedan od čimbenika za kvalitetno i uspješno trčanje po zimi. Što se tiče materijala, pamučnu odjeću treba izbjegavati jer ona zadržava vlagu, a znoj može uzrokovati iritacije na Vašoj koži. Preporučuje se da prvi sloj odjeće bude od sintetike; polipropen je materijal koji će izvući znoj s tijela.

Ovdje može biti riječ o majici s dugačkim rukavima ili u slučaju znatno hladnijeg vremena donjeg dugačkog dijela koji se oblači ispod klasičnih tajica napravljenih od brzosušećeg materijala ili donjeg dijela trenirke. Riječ je o sportskoj odjeći od Dri – FIT materijala. Srednji sloj odjeće najviše grije tijelo te ga izolira od hladnoće. Stoga su najkorisnije majice/trenirke od flisa. Zadnji sloj odjeće štiti tijelo od vjetra i kiše. Materijali najpogodniji za zaštitu tijela od zimskih padalina jesu šuškavci koji znoj i višak topline propuštaju prema van. Ne smijete zaboraviti zaštititi stopala; izbjegavajte čarape od pamučnog materijala jer mogu napraviti žuljeve, a mokre noge tijekom trčanja nisu poželjne.

One trebaju biti kvalitetne i u svom sastavu sadržavati vunu. Tenisice isto tako trebaju održati naša stopala suha i zagrijana te se pri kupnji trebamo odlučiti za one koje sadržavaju neku vrstu vodonepropusne membrane i koje imaju odgovarajuću podlogu prilagođenu za zimsko tlo. Zaštita ruku i glave od svakog je značaja. Veliki postotak tjelesne topline i energije gubimo preko navedenih dijelova tijela, stoga su pri niskim temperaturama obavezne rukavice od flisa te višenamjenske marame koje se mogu presavinuti i od njih načiniti maramu za vrat ili traku za glavu. Kao i većina odjeće za trčanje po zimi, tako i trake i rukavice trebaju biti načinjene od prozirnih sintetičkih i brzosušećih materijala.

Tijekom trčanja obavezno je konzumiranje vode ili sportskih napitaka kako ne bi došlo do dehidracije. Nakon trčanja nužno je presvući se u toplom prostoru u rezervnu suhu odjeću.

Još neki od savjeta prilikom trčanja po zimi jesu:

  • trčanje po mraku nije najbolji izbor, no ako se odlučite na to, morate biti vidljivi i imati odjeću s reflektirajućim trakama
    kako biste vidjeli put kojim trčite i stazu po kojoj gazite obavezna je naglavna lampa
  • poželjno je ukućanima najaviti kada da Vas očekuju kod kuće te sa sobom uvijek nosite mobilni uređaj i nešto novca u slučaju nesreće
  • postoje različite vrste torbica koje se stavljaju oko struka za spremanje navedenih stvari

Uz kvalitetnu opremu za trčanje te ako se pridržavate navedenih savjeta, trčanje po zimi može donijeti jednako užitka, koristi i zabave kao i trčanje tijekom ostalih mjeseci.

CategoryTrčanje