tjelovježba-u-trudnoći

Tjelovježba u trudnoći može puno koristiti ne samo budućoj mami već i bebi. Vježbanjem se pripremaju određeni mišići za pojačani napor i za njihovu pojačanu funkciju. Čak i lagane svakodnevne vježbe tijekom trudnoće mogu učiniti puno dobroga za vaše opće zdravlje.

Prednosti koje donosi tjelovježba u trudnoći odnose se na povećanu izdržljivost i mišićnu snagu, na sprječavanje, kontroliranje tjelesne težine te općenito lakšu trudnoću i porođaj. Tjelovježbom se mogu izbjeći uobičajeni trudnički problemi poput zatvora, boli u leđima i zadržavanje vode. Većina trudnica koje vježbaju uglavnom imaju mirniji san, boljeg su raspoloženja i imaju višu razinu energije.

Najbolje vježbe tijekom trudnoće odnose se na one koje ne traže previše napora, a opet su višestruko korisne za mamu i bebu. Ovo se najprije odnosi na jogu, hodanje, pilates i eventualno vožnju bicikla, no samo tijekom prva tri mjeseca trudnoće. U posljednjem tromjesečju najbolji oblici tjelovježbe jesu plivanje i aerobik u vodi kada je rizik od ozljeda sveden na minimum. Prije tjelovježbe dobro se zagrijte.

Pijte puno tekućine kako biste ostali hidratizirani te vodite računa o tome da izbjegnete pregrijavanje; ako vam je samo desetak minuta osnovna temperatura iznad 38° , može naškoditi djetetu. Znakovi pregrijavanja odnose se na mučninu, vrtoglavicu, kratak dah, obilno znojenje, neugodna toplina i sl. U tom je slučaju potrebno ohladiti se; prestanite s tjelovježbom, skinite jedan sloj odjeće te potražite klimu ili tuš.

Za sigurno vježbanje tijekom trudnoće važno je dobiti dozvolu od liječnika. No ako ste vježbali i prije, a nemate nikakvih komplikacija u trudnoći, slobodni ste nastaviti se baviti tjelovježbom, no naravno lakšim i jednostavnijim oblicima. Izbjegavajte kontaktne sportove i aktivnosti koje bi vas mogle ozlijediti poput skijanja, jahanja, brdskog biciklizma i sl. Tijekom vježbanja slušajte vlastito tijelo: vi najbolje znate prepoznati znakove koje vam tijelo šalje.

Kad vas nešto boli, stanite i ne vježbajte kad ste iscrpljeni; stvar je u tome da morate raditi na svojemu tijelu, a ne ga kažnjavati i stvarati dodatne napore. Redovito pijte vodu čak i onda kada niste žedni. Kad ustajete s poda, nemojte ustajati naglo jer vam se može zavrtjeti u glavi budući da se centar vaše gravitacije mijenja. Nakon svakog vježbanja ohladite se tako što ćete hodati 5 – 8 minuta u mjestu i obavezno se pravilno istegnite. Ovo će vratiti vaše otkucaje srca u normalu te spriječiti eventualne bolove u mišićima.

Pokušajte redovito vježbati u trudnoći i tjelovježbu uvrstite u vašu svakodnevicu. Vježbanje vam ne može odmoći ako se pridržavati jednostavnih pravila, već vas priprema za porod povećavajući vašu psihičku i fizičku izdržljivost.

Tjelovježba je u trudnoći uglavnom sigurna za većinu trudnica, no ipak postoje slučajevi u kojima nije preporučljivo vježbati tijekom trudnoće. Riječ je o medicinskim stanjima uslijed kojih trudnice nisu smjele vježbati niti prije trudnoće, zatim ako postoji rizik od prijevremenog poroda ili ako je niska posteljica. Visoki krvni tlak, višestruka trudnoća, problemi s kukovima, mogućnost pobačaja i ostale slične situacije nikako ne idu zajedno s tjelovježbom. Zato je najvažnije konzultirati se s ginekologom koji će vas savjetovati i uputiti u pravom smjeru.

CategoryDjeca, Savjeti