Sve više se lome koplja oko pitanja trebamo li uzimati suplemente za vrijeme vježbanja.  Na to pitanje, posebice ako smo vježbači početnici, silno želimo naći odgovor. Nažalost prilikom te potrage nailazimo na cijelu šumu odgovora, pa od nje ne vidimo stablo. Pred nama se sudaraju osobna iskustva nekih vježbača i mitovi nastali iz „bapskih priča“. Fama oko same suplementacije i treniranja ima dvije krajnosti: onu vezanu za kojekakve „praške“ koje oni nedovoljno informirani proglašavaju ultimativnim zlom i štetnim preparatima, do one nastale najčešće iz marketinških pobuda koje takve „praške“ diže u nebesa. Upravo ta druga krajnost sa šarenim natpisima i primamljivim sloganima govori o suplementima kao magičnoj tvari, koja nas kao čarobnim štapićem dovodi do nezamisliv rezultata i mišićne mase. Koja je od te dvije fame istinitija? Kojoj se struji prikloniti ako želimo „kemijsku“ pomoć za bolji izgled i rezultate vježbanja?

Istina o konzumaciji suplemenata je samo jedna, a nalazi se negdje na sredini, pa ćemo vam barem  malo pokušati demistificirati pojam suplementacije i pomoći vam oko odluke da li koristiti suplementaciju prehrane ili ne.

Kao i svim ostalim za život i zdravlje bitnim odlukama, uvijek odgovore treba potražiti kod relevantnih stručnjaka. Raspitali smo se o obje krajnosti problema: koliko su suplementi stvarno štetni, a koliko korisni?

Pa krenimo s prvom, jesu li suplementi toliko štetni. Odgovor je kratak i jasan: ne. Suplementacija se uglavnom radi od kvalitetnih sirovina i pod kontroliranim uvjetima, uz strogu medicinsku i zakonsku kontrolu i nadzor, pa su loši i za zdravlje štetni proizvodi rijetki ili nastaju na „crnim tržištima“ u obliku loših i nekvalitetnih kopija koje koštaju znatno manje od originalnog proizvoda. Najčešće i najlakše nam je determinirati kvalitetu samog suplementa, „početnički“, po njegovoj cijeni, skuplji obično koriste kvalitetnije sastojke, dok iskusniji vježbači mogu pronaći jednaku kvalitetu po pristupačnijoj cijeni. Sama po sebi suplementacija ne može izazvati zdravstvene tegobe ako se uzima na način kako je napisano na ambalažama, odnosno ako se te doze ne prekoračuju. Naravno treba voditi i računa o upozorenjima za ljude koji imaju problema sa srcem, bubrezima ili jetrom, jer u slučaju nekih zdravstvenih tegoba određena suplementacija se ne smije uzimati. Dakako i tu postoje razlike kako određena suplementacija djeluje na neku zdravstvenu tegobu, tako da zdravstvene tegobe ranije navedenih tipova, nisu nužno prepreka ili zabrana. Stoga, suplementacija može biti štetna svakom onom koji u bilo kojem smislu krši pravila konzumacije. Jedina pogrešna suplementacija je ona koju ste „nabavili“ u za nju ne predviđenom mjestu, odnosno „na crno.“

Raspitali smo se i o drugoj strani medalje i pokušali demistificiramo slogane i marketinške trikove kojima se služe apsolutni zagovornici suplemenata, najčešće oni koji ih prodaju. Šarene etikete s natpisima koji ne mogu ne privući, možda je najlakše raskrinkati popisom sastojaka, koji se nalazi isto na toj ambalaži, istina nešto sitnijim slovima i u manje glamuroznom izdanju. Doduše, tu imamo pomagača jer se s popisima sastojaka na ambalaži Europska Unija i njeni propisi se ne šale, pa preko njih možemo jako jednostavno pregledati što sve sadrži pojedini suplement, odnosno njegovo pakiranje i da li to nama i našemu zdravstvenom stanju odgovara. Druga stvar kod fame oko suplementacije kao nekog čuda je ta da ma što god marketing govorio o pojedinom suplementu, on nije i ne može biti čudotvoran i  sam nas dovesti do rezultata. Samo ime govori suplement, znači dodatak koji ide uz neku osnovu, a kod procesa stvaranja utreniranog tijela, osnova je kvalitetan i redovit trening i njemu prilagođena prehrana.

Bez voljnog momenta, dobrog treninga i zdrave prehrane, obje teorije o dodacima prehrani padaju u vodu.

Ako je bilo koji od navedenih segmenata loš, svako korištenje suplemenata bit će još gore. Prije nego se odlučite uzimati dodatke prehrani, shvatite to ozbiljno i potražite savjete stručnjaka, liječnika i trenera i svakako popričajte s onima koji su već dugo u tome. Ponekad učenje na tuđim greškama može sačuvati zdravlje!