adidas, beanie camo, beanie futura, beanie honeycomb, kapa, kapa za glavu, nike, šilterice, sportska kapa, striped beanie, zadržavanje topline, zdravlje, zimske kape

Koliko god su kape i šeširi neizostavni za vruće ljetne dane, toliko bez istih ne možemo prezimiti. Dok nas ljeti čuvaju od UV zračenja i topline, zimi nas čuvaju od hladnoće i vremenskih nepogoda. Možda niste znali ali skoro 30% topline ljudski organizam zimi gubi kroz glavu, nos, uši i grlo. Stoga, kapa nije samo modni dodatak, već prevencija od hladnoće ali i zimskih upala koje vrebaju. Kape, šalovi i rukavice zasigurno su najefektniji i najkorisniji zimski accessories koji postoji i s nestrpljenjem želimo upotpuniti vaše već postojeće kolekcije nekim modelima koji će ove sezone biti turbo popularni. Kada kupujete kapu morate paziti da odgovara obliku vašeg lica, kao i materijalu jakne ili kaputa kojeg nosite. Bez obzira ako je vaš kaput strogog i elegantnog kroja, sportska kapa se može izvrsno uklopiti u image. S vunenim kapama nikako nećete pogriješiti, ali ako znate da ćete dulje vremena biti izloženi hladnoći svakako nabavite kapu od flisa koja će vam prekriti uši i za razliku od vune biti bolji izolator od vune i bolje zadržava toplinu. Ove sezone uz sportske kape, jako su popularne one animal printa, karirane i neonske boje. Ako pak volite šubare izbor umjetnog krzna koje odlično grije je i ove sezone velik. No, ljubiteljima sportskih krpica i ulične mode, najdraži model kape je svakako beanie kapa, poznata i kao tuque, bobcap ili pletena kapa.

Elastičnost tkanine – bilo vune, pamuka ili sintetičkih vlakana izvrsno pristaje svakom obliku glave, odlično izgleda i istovremeno čuva uši od hladnoće. Naši favoriti ovog tipa kape za ovu sezonu su Adidasova militari BEANIE CAMO, SHORT BEANIE i Nike BEANIE FUTURA. U ponudi su i preslatke varijante s coflekom koje već nekoliko sezona ne izlaze iz mode, pa će svi ljubitelji tog pufastog dodatka u svoju kolekciju uvrstiti Nikeovu BEANIE RED SSNL ili BEANIE HONEYCOMB.

Ako ste pak jako velik zimogrozac, onda je popularni model kape ushanka pravi izbor za vas. Ta, daleko toplija opcija u zapadnom je svijetu poznata i kao trooper ili Trapperov šešir. Tradicionalne ushanke podrijetlom iz Rusije, rađene su od krzna i imaju „ušne poklopce“ koji se mogu vezati iznad glave za toplijeg vremena ili ispod brade kako bi zaštitili uši i bradu od hladnoće. Naše podneblje na sreću nije toliko ekstremno hladno, ali ushanke su već dugo dio naše modne scene, stoga ćete njome ove zime možda proparadirati s nekom od njih, a vaša curica izgledat će preslatko s najbližom inačicom ruske ushanke – Nikeovom STRIPED BEANIE. Šilterice su i zimi u modi, više kao dodatak i malo blaža zaštita od hladnoće. Na izboru su vam klasični modeli omiljenih brandova koji nikada ne izlaze iz mode.

Nemojte kapu doživljavati samo kao modi izričaj i dodatak zbog kojeg ćete biti primijećeni. Kapa je i vaš saveznik u borbi protiv hladnoće. Hladne temperature uzrokuju promjene u sastavu krvi što povećava vjerojatnost srčanog udara ili moždanog udara. Virusne, bakterijske i respiratorne infekcije također se uglavnom događaju zimi. Poduzimanje jednostavnih mjera predostrožnosti poput nošenja vunene kape može vam spasiti život.