kardio trening, ljeto, more, Stand up paddle boarding, SUP, tjelovježba, vesljanje, vježbanje, zdravlje

Još jedan način tjelovježbe posvećujemo ljetu, suncu i vodenoj površini, za početak moru. Prilagođavanje naših rutina tjelovježbi toplijem vremenu esencijalna je za naše tijelo, ali u tom procesu svakako nam se otvaraju nove opcije koju nudi toplije vrijeme i boravak na otvorenom. U ovom članku pozabavit ćemo se jednom relativno novom disciplinom, koja je također zastupljena na obali Jadrana. Stand up paddle boarding ili skraćeno SUP je disciplina koja postoji manje od desetljeća, a nastala je pogađate u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ima i najviše poklonika, ali i kao aktivnost koja se proširila na cijeli svijet. Sam nastanak SUP-a vezuje se uz američku državu Havaje, a sam sport pošto koristi dasku na vodi kao svoju osnovu računa se kao jedan od izdanaka surfanja na valovima.

Razlika između klasičnog jahanja na valovima i SUP-a očituje se u tome da se kod SUP-a osoba na dasci kreće uporabom vesla i snage svojih mišića, pri tom stojeći uspravno na dasci. Znači za SUP su nam potrebne odgovarajuća daska, veslo i malo dobre volje da ustanemo iz vode prilikom neminovnih padova u početnoj fazi bavljenja ovom aktivnošću. Možda vam se na prvu može učiniti da je ovo samo još jedna vrsta uvjetno rečeno zabave na vodi, ali SUP kao aktivnost dakako donosi puno više od puke ljetne zabave. SUP danas predstavlja modernu i zanimljivu verziju ljetne rekreacije, ali nudi i opcije ozbiljnijeg treninga ili čak organizirane sportske aktivnosti. Ova vrsta aktivnosti može se izvoditi na većini vodenih površina, kao što su rijeke, jezera i mora, čak uključujući i bavljenje ovom aktivnošću ne samo na mirnim vodama.

Kako tijekom bavljenja ovom aktivnošću osoba stoji, odnosno balansira na dasci, te se kreće koristeći veslo i snagu vlastitih mišića, SUP se u startu nameće kao odličan izbor treninga. Sam SUP se preporučuje svim dobnim skupinama i razinama kondicije, zato što vrlo lako možemo odrediti težinu i dužinu našeg treninga, ne stavlja preveliku početnu težinu za novake u ovom sportu, a tijekom trajanja aktivnosti razvija naš tjelesni balans, izdržljivost i snagu. Uz sve navedeno kao kardio vrsta vježbanja ima naglasak i na jaču potrošnju kalorija iziskujući rad velikog broja mišića našeg tijela u isto vrijeme. Kako balansiramo na dasci stojeći uspravno SUP izgrađuje naše jezgrene mišiće i mišiće nogu najviše, ali kada ubrojimo u to i veslanje dobivamo jednu kompletnu tjelovježbu koja utječe i na mišiće ruku, ramena, leđa. Počevši od mišića nogu, kvadricepsa, listova i gluteusa, koji su osnova našeg balansiranja na dasci, SUP istim procesnom jača abdominalne mišiće koji nas sinergijski održavaju uspravno na dasci, dok bicepsi, tricepsi i mišići ramena zajedno sa leđima rade i jačaju prilikom našeg veslanja i kretanja na vodenoj površini.

Osim utjecaja na naše tijelo bitno je i napomenuti da stojeći na dasci prilikom bavljenja SUP-om imamo i jednu posebnu točku gledišta koja nam otvara mogućnost da pratimo podvodni život ispod naše daske, ali da se i usmjerimo na bliže ili dalje točke na našem horizontu. Stoga SUP je zanimljiv i kao opcija turističkih razgledavanja prirodnih ljepota ili društvene baštine uz obalu. Svakako ovaj aspekt povećava atraktivnost ovog načina tjelesne aktivnosti zato što je teško povući liniju razdvajanja između tjelovježbe i užitka posjete nekoj prekrasnoj lokaciji na jadranskoj obali baveći se SUP-om, pa možda na taj način i povećavajući učinak tjelovježbe na razbijanje svakodnevnog nakupljenog stresa u tijelu. Kako je i ranije navedeno ova sportska aktivnost je prilagođena širokom spektru korisnika, a samo učenje nije prezahtjevno i dugo, uz par početnih padova i ustajanja iz vode dok ne osnažimo mogućnost stajanja, odnosno balansiranja na dasci. Osim rekreacije, treninga, turističkih razgledavanja, pa čak i ribolova sa stand up paddle daske, pošto je  osnova ove aktivnosti balans, zanimljivost je da se na ovoj dasci prakticira i joga. Za svakoga ponešto ili možda SUP za sve?!