anksioznost, depresija, djeca, fizička aktivnost, odgoj, roditelji, sport, sport i djeca, Sportski odgoj, zdrava prehrana

Kada je vaše dijete spremno za sport?

O tome koliko je sport dobar za tijelo i duh znate već sve! Poznajete sportsku prehranu, opremu, pratite sportove i jako ste aktivni na tom području i željeli bi da vaše dijete od vas naslijedi ljubav prema istome. Ili pak niste sportski tip, ali htjeli bi da vaše dijete bude zdravije i da ne ponavlja neke pogreške koje ste učinili kroz svoj „sjedilački“ život. Željeli biste ga uključiti u neku sportsku aktivnost, ali ne znate kad ni kako.

Možda naši savjeti pomognu. Kretanje i fizička aktivnost neophodni su za zdrav razvoj djeteta. Ljudi koji aktivno vježbaju dramatično smanjuju rizik od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca i osteoporozu. Redovito vježbanje smanjuje i rizik od emocionalnih problema kao što su anksioznost i depresija. Navike koje steknemo u najranijoj dobi života uvelike nas određuju kao odraslu osobu, pa je sport idealan pomagač u odgoju vašeg djeteta u zdravu i stabilnu osobu. Prednosti sporta za djecu su višestruke. Sportska aktivnost smanjuje rizik od pretilosti, povećava kardiovaskularnu kondiciju, pospješuje zdrav rast kostiju, mišića, ligamenata i tetiva, poboljšava koncentraciju, ravnotežu, ali i samopouzdanje. Popis dobrih stvari je dugačak, ali statistika djece koja su uključena u sportske aktivnosti je poražavajuća.

Dakle, popravimo statistiku! Vaša malena beba od najranije dobi može biti vaš slatki partner u dvorani koji će pored vas puzati i promatrati vaš trening, a kad malo poraste s vremenom će postati vaš mali osobni trener. U dobi od 2 do 5 godina nemojte vaše dijete previše forsirati u određeni sport. To je doba kada su djeca zaigrana, uče osnovne pokrete i najviše uče i zabavljaju se u neformalnim igrama, trčanju, plesanju ili plivanju. Ako vaše dijete u toj dobi već i pokazuje sklonost prema nekom sportu, potaknite ga i uvjerite da malo pričeka ako se radi o sportovima kojima ta dob još nije prikladna. Kako vrijeme prolazi tako se kod djece razvijaju motoričke sposobnosti, poboljšava koncentracija i različite vještine, pa je vaše dijete u dobi između 6 i 9 godina spremno za uključivanje u sportske aktivnosti i pronalazak omiljenog sporta.

Kad kažemo pronalazak mislimo na onaj proces traženja kojeg smo svi u toj dobi prošli kada jedan dan želimo biti nogometaš, a drugog dana balerina. Nemojte im to uskratiti! Kada navrši 10 godina vaše dijete već ima izgrađenu sportsku inteligenciju i afinitet prema nekom sportu. Podržite ga i dajte mu priliku da se u tome i ostvari. Sad već ima zrele vizije, bolju koordinaciju i ravnotežu te sposobnost razumijevanja sportskih strategija i izvođenja kompleksnijih vježbi. Sada je i vrijeme kada se može odlučiti i za individualan sport.  Dakle, idealno vrijeme za uključivanje vašeg djeteta u sport ne postoji, postoje samo faze razvoja koje morate osluškivati. Vaše se dijete, kao i vi, stalno mijenja, a vaša uloga je ta da te promjene učinite što zabavnijima i zdravijima za njegov razvoj! Sport je svakako veliki prijatelj i oslonac u odgoju! On je ona treći roditelj čija je uloga u rastu neizostavna!