sportovi za djecu sportaši dječiji sportovi sport moda

Bavljenje sportom bitna je stavka svakodnevnog života neophodna za čuvanje i unaprjeđivanje zdravlja. Današnji način života, loša prehrana i nedovoljno kretanje mogu uzrokovati tromost i ugroziti osnovne motorne sposobnosti pojedinca.

Iz tog je razloga važno određeni dio dana posvetiti sportu i sportskim aktivnostima. Neki su sportovi određeni po dobnim skupinama, no za svaku skupinu postoji više vrsta aktivnosti. Kao što je bavljenje sportom poželjno za odrasle, ne smijemo ga zaboraviti uvrstiti i u dječji raspored.

Sportovi i fizičke aktivnosti poput plivanja, trčanja, biciklizma i sl. imaju pozitivan učinak na psihosomatski status organizma. Vježbanje utječe na očuvanje koštane, na jačanje mišićne mase te na zadržavanje spretnosti. Sport je sredstvo fizičkog i duhovnog odgoja te pridonosi boljoj kvaliteti života. Napredak tehnologije učinio je da skoro svako dijete poslije škole sjeda za računalo, surfa po internetu ili igra igrice. Nedovoljno kretanje i relativno kratki boravak na svježem zraku uzroci su brojnih nepravilnosti poput srčanih anomalija, visokog krvnog tlaka i naznake dijabetesa, koje kasnije mogu prerasti u ozbiljne bolesti. Sport je pola zdravlja. Kako bi djeca stekla određenu naviku za bavljenje sportskim aktivnostima, važno je da im vi, dragi roditelji, tu naviku usadite u njihovoj najranijoj dobi.

Sportovi za djecu utječu na njihov tjelesni razvoj i na razvoj osobina. Vježbanje ne samo da potiče razvoj vještina kod djece već ona tako usvajaju brojna motorička znanja. Dječji sportovi odnose se na igre s loptom, plivanje, rolanje, gimnastiku, karate i mnoge druge aktivnosti na zraku na otvorenom. U nastavku teksta donosimo Vam pregled nekih sportova koji bi se mogli svidjeti Vašem djetetu.

Nogomet – možda najpopularniji sport današnjice izuzetno je koristan zbog toga što utječe na izdržljivost krvnožilnog sustava. Sve ono što čini nogomet (trčanje, udarci lopte i sl.) povećava snagu mišića i fleksibilnost. Razvija se djetetova koordinacija koja utječe na uspješan i učinkovit rad djetetovih ruku i nogu. Pored svega, nogomet će takoreći regulirati djetetovu težinu. Osim fizičkih koristi, nogomet odlično djeluje i na psihu djeteta. Djeca uče o timskom radu i njegovoj važnosti, o sportskom i kolegijalnom duhu, ali i o postavljanju određenh ciljeva te svladavanju prepreka za njihovo ostvarenje.

Biciklizam – u prosjeku dijete s navršene dvije godine života sjeda za bicikl, ali naravno, onaj s pomoćnim kotačićima. Polako usavršavajući tehniku, dijete se oslobađa strahova te je već s 5 godina u mogućnosti voziti dječji bicikl bez pomoći. Ne preporučuje se djeci kupovati jurilice, mountain bicikle i slične sve dok ne napune 9 ili 10 godina niti bi se smjeli sami kretati po kolniku. Bicikliranje pozitivno utječe na rad i jačanje nogu. Vožnja bicikla nije ništa drugo nego uspješno održavanje ravnoteže i razvoj koordinacije te je odlična aerobna aktivnost. Društvene koristi koje proizlaze iz biciklizma jesu razvoj i važnost discipline i samodiscipline djeteta u prometu. Još jedan, ne manje važan osjećaj koji se javlja u djeci, je osjećaj slobode.

Rolanje – kao što je nogomet najpopularniji sport s loptom, rolanje je zasigurno najpopularnija aktivnost bez lopte. Djeca mogu stati na role već s navršenih 4 ili 5 godina. Prije nego što djiete počne rolati, objasnite mu i pokažite potrebne tehnike za uspješno kretanje i zaustavljanje. Svakako ne zaboravite određenim štitnicima zaštititi dječje laktove, koljena, zapešća te glavu. Rolanje izuzetno pogoduje kardiovaskularnom sustavu. Rolajući se, dijete održava ravnotežu koja je ključna za dobru koordinaciju.

CategoryDjeca