djeca-dječiji-sport-oprema-dječija-moda

Djeca od 4 godine premala su za bavljenje ozbiljnim sportskim aktivnostima natjecateljskog duha, no dovoljno su velika da im omogućimo rekreacijsko sudjelovanje u aktivnostima koje su primjerene njihovoj dobi. Uz stručno vodstvo četverogodišnjake je moguće uključiti u aktivnosti poput plivanja, rolanja, klizanja, skijanja i slično.

Za pravilan i optimalni razvoj djeteta važno je uravnoteženo poticati njegova tjelesna i motorička obilježja i to u skladu sa socijalnim i psihičkim utjecajem na dijete. Sport za djecu od 4 godine Sport za djecu od 4 godine dobar je način za razvijanje samopoštovanja i preuzimanje odgovornosti. Iako je riječ o rekreacijskom bavljenju sportom, važno je da roditelji prate način na koji dijete reagira na pojedinu aktivnost. Bilo koja sportska aktivnost za djecu nije uspješna ako je djetetu dosadna.

U ovoj djetetovoj dobi roditelji su slobodni često mijenjati djetetove aktivnosti, naravno ako se ono slaže. Ne bi se trebalo orijentirati na samo jedan sport koji je ograničen i utječe na razvoj samo određenog dijela tijela. I ne samo to, djetetu je važno dati do znanja da postoje različiti oblici sportskih aktivnosti, kako bi se kasnije na osnovi široke palete lakše moglo odlučiti koja mu se aktivnost najviše sviđa te u kojoj će ustrajati. Šarolikost sportskih aktivnosti za četverogodišnjake idealna je predispozicija za usvajanje najrazličitijih oblika pokreta koji će im u školi olakšati i učiniti zanimljivijom nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

Skijanje je najidealniji zimski sport za djecu od 4 godine. Kratkotrajni boravci djeteta na snijegu i na svježem zraku vrlo su korisni. Uz redovito igranje na snijegu tijekom prethodnih godina djetetova života, dijete se polako navikava na niže temperature, no sve zajedno pozitivno utječe na imunološki sustav i cirkulaciju. Sa 4 godine dijete je spremno stati na dječje skije koje se mogu zakvačiti na zimske cipele. Malo uhodanija djeca spremna su za prave skije i pancerice. U svemu navedenome, najvažnije je stručno vodstvo kako bi dijete naučilo skijašku tehniku te kako ne bi došlo do ozbiljnijih padova. Skijanje predstavlja zabavnu, pedagošku i nadasve edukacijsku aktivnost za četverogodišnjake.

Dijete možete uključiti i u aktivnosti poput ritmike, škole atletike ili plivanja. Ako niste sigurno u kojoj dobi dijete uključiti u određene aktivnosti, to lako možete vidjeti po njegovom ponašanju. Ako je ono sposobno da uspješno prati upute stručne osobe, spremno je za pohađanje takvih aktivnosti.

Vožnja bicikla odlična je dječja sportska aktivnost tijekom lijepih mjeseci. Najprije uz pomoćne kotačiće, a zatim bez njih, bicikliranje je odlično u održavanju ravnoteže i jačanju mišića. Prije vožnje bicikla na kolniku, važno je poučiti dijete nekim prometnim pravilima te pravilima ponašanja. Naravno, ne preporučuje se samostalan izlazak djece na kolnik sve dok ona nisu u potpunosti sposobna brinuti o sebi dok su na cestama.

Sportskim se aktivnostima povećava otpornost vezivnog tkiva te izdržljivost mišićnih skupina. Sport/rekreacija pozitivno djeluje na krvožilni i imunološki sustav, a jačaju se i unutarnji organi. Ples i igre s loptom utječu na razvoj poštovanja, suradnje i socijalizacije među djecom. Ujedno, vježbaju se komunikacijske vještine, a djetetu jača samopouzdanje. Stvaraju mu se osjećaji pripadnosti, ali se polako mora nositi i s pobjedama odnosno porazima. Sport utječe i na mentalno zdravlje djeteta, smanjujući, danas sveprisutnu anksioznost.

CategoryDjeca