Sport-Osoba-s-Invaliditetom-trening-trčanje--sport-moda

Bavljenje sportskim aktivnostima ima veliki učinak na zdravlje pojedinca. Bilo bi najidealnije kad bi se djeca već u najranijoj dobi počela baviti nekim aktivnostima koje su prilagođene njihovom uzrastu i mogućnostima, kako bi stekla naviku vježbanja. Sportom se, dakle, bave djeca, mladi, stari, a nikako ne smijemo izostaviti osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom imaju određena intelektualna, osjetila ili tjelesna oštećenja te zbog toga nisu u mogućnosti priključiti se redovnim sportskim sadržajima. Iz tog je razloga važno učiniti sport dostupnijim i njima prilagodljivijim. Treba im omogućiti pristup specijaliziranim sportskim klubovima koji svojim djelovanjem osiguravaju i omogućuju pojedincima jednako kvalitetan rad i natjecanja.

Kako bi se uspješno odvijale sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom nužno je prilagoditi sportske objekte i terene njihovim mogućnostima te nabaviti odgovarajuću sportsku opremu, koja može biti financijski poduprta od strane grada, županije, udruge i sl. Možda najvažnije, potrebno je educirati stručni kadar za rad s osobama s invaliditetom koji mora uključivati više raznovrsnih sportskih djelatnika. Oni će svojim znanjem i doprinosom činiti sve što je u njihovoj moći za kvalitetno i uspješno bavljenje sportom osobe s invaliditetom.

Tako u specijaliziranim sportskim klubovima postoje sportski asistenti, defektolozi, asistenti za korisnike invalidskih kolica i ostali sportski klasifikatori. Sport osoba s invaliditetom može se podijeliti na rekreativnu aktivnost te na natjecateljski sport kod kojeg su principi identični kao i kod organiziranja natjecateljskih sportova kod standardne populacije.

Kod sporta osoba s invaliditetom važna je fizička priprema čije su zadaće razvoj i održavanje motoričkih sposobnosti poput koordinacije, ravnoteže, snage i sl., zatim prevencija ozljeda te smanjenje broja i težine ozljeda. Fizička priprema pomaže pri usavršavanju nekih psihofizičkih sposobnosti, ubrzava proces oporavka nakon vježbanja i natjecanja, a utječe i na optimalnu sportsku pripremljenost i sportski rezultat.

Neki od sportova za osobe s invaliditetom odnose se na odbojku (sjedeću), stolni tenis i boćanje. Boćanje je igra preciznosti, namijenjena osobama s cerebralnom paralizom. Za osobe s invaliditetom prilagođeni su i sportovi poput nogometa, jahanja, košarke u invalidskim kolicima, odnosno twin košarke. Twin košarka je sporija od košarke u invalidskim kolicima te je za osobe s kvadriparezom. Osobe s invaliditetom mogu sudjelovati i u sportovima poput tenisa, ragbija ili mačevanja u invalidskim kolicima, plivanja, biciklizma i sl.

Biciklizmom se mogu baviti osobe s oštećenjem vida, slijepe osobe, osobe s lokomotornim oštećenjima ili s cerebralnom paralizom. Izrazito je popularno streljaštvo i streličarstvo za osobe sa sljepoćom, gdje posebni mehanizam u luku odašilje lasersku zraku. Spojen je sa slušalicama te kada je laserska zraka na meti odašilje zvuk. Osobe s invaliditetom mogu se uključiti i u zimske sportove koji su im u potpunosti prilagođeni. Riječ je o alpskom skijanju, hokeju, nordijskom skijanju, curlingu i sl.

Kako bi svi ovi sportovi u potpunosti bili održivi nužna su redovita financiranja klubova i sportskih udruga zbog nabavljanja potrebne sportske opreme te edukacije zaposlenika. Ne manje važno, trebalo bi pronaći neko sustavno rješenje sustava za prijevoz osoba s invaliditetom na treninge.

Sport osoba s invaliditetom utječe na opći tjelesni razvoj pojedinca, razvijajući zabavu i zajedništvo. Istovremeno ohrabruje i pridonosi razvoju njihova samopouzdanja te pridonosi njihovom uključivanju u svakodnevni život zajednice.

CategorySavjeti