Čini se kako je pred nama jedna meteorološki blaga zima. To znači samo jedno, bakterije i virusi će vrebati na sve strane. Ako niste jedan od onih koji se s gripom bori cijepljenjem, onda ćete trebati posegnuti za drugim oružjem, to su naravno odgovarajuća prehrana, tjelovježba i pojačana higijena. Možda vam se zbog ovih ekstremno toplih jesenskih dana čini kako panici mjesta nema, nemojte se čuditi već nakon prvih kišnih dana i pada temperature za 15-ak stupnjeva ne počnete šmrcati i hodati gradom suznih očiju s blagom glavoboljom.

Ipak, gripu i prehladu možemo prevenirati, pa ćemo vam dati par savjeta kako.  Budite spremni prije nego što započne sezona prehlade i gripe. Nabavite zalihe sapuna za ruke, sredstava za dezinfekciju, voća, povrća, propolisa, čajeva i svega onoga što ćete „trošiti“ ako ipak ne uspijete umaći ovim nuspojavama hladnih dana.  Svako si pripremite i neke zabavne „distrakcije“ uz koje ćete lakše kratiti vrijeme na kauču poput liste najpopularnijih tv serija, knjiga, glazbe, platna i boje za crtanje, filmova i stvari koje su vam potrebne za vaš hobi.  Provjerite i zalihe u svojoj kućnoj ljekarni i rok trajanja lijekova te se pobrinite da imate dovoljno kapi za nos, sirup protiv kašlja i lijekova koji snižavaju temperaturu. Budite strogi po pitanju higijene i perite ruke češće nego inače pogotovo ako se vozite javnim prijevozom. Počela je sezona grijanja pa svakako nabavite ovlaživač zraka koji će blagotvorno djelovati na vaše dišne putove. Ne morate opsesivno dezinficirati sve površine po kući, ali s vremena na vrijeme trebali bi prebrisati stvari koje se najčešće dodiruju poput kvaka, daljinskih upravljača i mobitela. Pojačajte zdrave navike, prvenstveno količinu sna. Iscrpljeno tijelo više je izloženije i ranjivije. 7-9 sati sna učinit će vaša antitijela jačima.

Vježba je sjajan način da pomognete održavanju imunološkog sustava pa svakako u hladnije dana pojačajte i svoje treninge. Veći treba biti i unos tekućine, posebice vode. No, jedan od najvažnijih saveznika svakako će biti odgovarajuća topla odjeća, pokrivala za ruke, vrat i glavu, te hrana. Na vašem jelovniku svakako treba biti što više hrane koja se jede žlicom. Pileća juha i sve vrste povrtnih juha pomoći će vašim dišnim putevima, umirivati vaš želudac i dati vašem tijelu potrebnu tekućinu. Iako miris češnjaka nije nimalo romantičan, zimi bi ga trebali jesti. Češnjak ima izvrsna antivirusna i antimikrobna svojstva i odličan je u borbi protiv infekcija i prehlada.  Jedite hranu bogatu vitaminom C, agrume, jabuke, brokulu i lisnato povrće. Pijte puno čajeva s medom i đumbirom. Đumbir možete dodati i u variva.

Zobena kaša može biti odličan doručak jer se lako priprema i odličan je izvor vlakana, a probiotička vlakna u zobi hranit će zdrave bakterije u tijelu, a ako joj uz jogurt dodate i bananu duže ćete biti siti, ali i bogatiji kalijem. Jogurt i kefir su odlični izvori proteina i međuobrok. U doručak svakako možete ubaciti i sjemenke suncokreta i bademe. U hranu koja jača naš imunološki sustav spada i bobičasto voće poput borovnica. Svakako s jelovnika izbacite cigarete, alkohol, prerađenu hranu s puno soli i masnu hranu koja će usporiti vašu probavu. Ipak, najslađe oružje u borbi protiv prehlade je tamna čokolada, ali je zbog visoke kaloričnosti i zasićenih masnoća treba jesti umjereno.