preskakanje-užeta vijača kardio trening zagrijavanje brzo preskakanje boks

Isprobali ste u teretani sve trake, orbitreke i bicikle za aerobni trening? Ni jedan aerobni trening poput HIT treninga ili tabate vam ne odgovara? Ne brinite! Donosimo vam jedan novi način vježbanja koji svakako morate isprobati. Da, dobro ste čuli! Radi se o preskakanju užeta.

Preskakanje užeta sagorijeva više od 10 kalorija u jednoj minuti, a u isto vrijeme jača vaše noge, stražnjicu te mišiće ramenog pojasa i ruku. A što je najvažnije, za dobre rezultate dovoljne su dvije serije od po 10 minuta. Budite ustrajni jer ćete ubrzo na veoma jednostavan i zabavan način te u relativno kratkom vremenu moći potrošiti više od 200 kalorija dnevno. Preskakanje užeta također je odličan način vježbanja koji možete uklopiti i u postojeće aerobne vježbe.

Pokušajte stvoriti rutinu vježbanja s užetom te ju uključite u vaš trenutni plan vježbanja, neovisno o tome radite li trening snage ili aerobni trening. Za najbolje rezultate obavite cijeli trening tri do pet puta tjedno. Kombinirajte preskakanje užeta s vježbama za stomak; tako ćete dati vašem tijelu dovoljno vremena da se oporavi između skokova, a vježbi za čvrst i utegnut stomak nikad previše!

Ako i dalje ne znaš odakle bi krenuo, donosimo ti pregled jednog treninga koji uključuje preskakanje užeta i trbušnjake. Što čekaš? Uže u ruke i počni skakutati!

Trening:

• Petominutno sunožno preskakivanje užeta: ispravite leđa, gurajte ramena prema nazad i lagano se isprsite. Počnite skakati u kontinuiranom ritmu 5 minuta. Cilj kod preskakivanja užeta je taj da uže prebacujete preko tijela koristeći isključivo zglobove, a ne cijele ruke. Ako vam je ovakvo sunožno preskakanje užeta bez međuskoka teško, slobodno koji put ubacite međuskok. No s vremenom, vidjet ćete da će vam i ovo biti mačji kašalj.

• Izdržaj: oslonite se na laktove pod kutem od 90°u odnosu na ramena, a stopala postavite u širini vaših ramena. Podignite se od poda i stegnite stomak. Noge neka su vam uključene u vježbu cijelo vrijeme. Za učinkovitiji rad trbušne skupine mišića, dok vam je stomak „gore“, gurajte kukove prema naprijed. Osjetite jače zatezanje, zar ne?

• Dvominutni skokovi: na redu je opet preskakanje užeta. I to ovaj put naizmjenično, na jednoj nozi. Preskačite uže na jednoj nozi kroz 30 sekundi. Zatim promijenite nogu. Cijelu vježbu ponovite dva puta. Napominjemo da slobodnu nogu držite podignutu dovoljno da ne ometate prolaz užeta.

• Dvominutno sunožno preskakivanje užeta: preskačite uže što brže možete u dvije minute. Pri tom pazite da ne skačete punim stopalima na pod te da su vam prsa cijelo vrijeme gurnuta naprijed.

• Vježba za stomak u trajanju od 45 sekundi: postavite se na ruke (točno ispod ramena) i koljena (ispod bokova). Naizmjenično podižite desnu nogu do visine kuka dok lijevu ruku ispravljajte i odižite do razine uha. Vratite se u početni položaj i isto ponovite s lijevom nogom i desnom rukom. Nastavite izmjenjivati ruke i noge 45 sekundi.
Cijeli trening ponovite dva puta.

Ovo je samo primjer treninga za preskakanje užeta, koji možete prilagoditi vašim sposobnostima i mogućnostima. Dodajte zahtjevnije načine skakutanja ili drugačije vježbe za trbušne mišiće. Mi smo vam dali samo osnove, a na vama je da razradite plan treniranja koji će vam najbolje odgovarati.

CategoryFitness