Trčanje bi trebalo biti tako jednostavno, potrebno je samo stavljati jednu nogu ispred druge, zar ne? Svatko može trčati ali pravilno trčanje i tehnika mogu napraviti veliku razliku.

Pravilno trčanje učinit će vašu aktivnost manje napornom, smanjit će rizik od ozljeda i ono što je vrlo važno, bit će vam ugodnije posebno uz pravilan odabir tenisica.

Kako trčati pravilno?

Držite glavu uspravno

Pogledajte oko 30 do 40 metara ravno ispred sebe i što više izbjegavajte pogled prema stopalima. Naime, gledajući prema dolje stvarate napetost u vratnoj kralježnici i ramenima. Vrat i donju čeljust opustite tako da vam se obrazi tresu. Gledanjem ispred sebe također smanjujete rizik od pada.

Ne stvarajte napetost u ramenima

Ramena imaju veliku ulogu u održavanju gornjeg dijela tijela uspravnim tijekom pokretanja. Ramena bi trebala biti usmjerena prema natrag i dolje. Držite ih opušteno i izbjegavajte podizanje ramena i stvaranje napetosti. Pravilnim držanjem ramena osiguravate i pravilno disanje, jer bi vam se u suprotnom napetost stvarala i u prsnom košu, nakon čega se disanje znatno ograničava, odnosno manja količina kisika uspije doprijeti u mišiće. Ako ne možete opustiti ramena, probajte ih tresti kako biste otpustili napetost.

Držite ruke opušteno

Iako je trčanje prvenstveno aktivnost za donji dio tijela, ruke su također važne jer kontroliraju napetost u gornjem dijelu tijela. Uske i stisnute ruke mogu uzrokovati napetost sve do leđa, vrata i ramena. Naime, one svojim zamasima surađuju s nogama, tako da vas još više tjeraju prema naprijed. Ruke zato trebaju biti opuštene, kao i šake, ali ne u toj razini da vise i spontano se pokreću, nego tako da vaši prsti lagano dodiruju dlanove. Probajte zamisliti da u šakama morate držati čips ili jaja tako da ostanu potpuno čitavi. Zamasi vaših ruku trebali bi se kretati naprijed i natrag, a ne preko vašeg tijela, jer tako samo gubite energiju. Ruke bi tijekom trčanja također trebale biti pod kutom od 90 stupnjeva i na razini struka.

Držite trup uspravno

Položaj vašeg trupa tijekom trčanja utječe na položaj glave, vrata i ramena. Uz pravilan pogled prema naprijed te opuštena ramena, vaš trup i leđa prirodno će se izravnati kako bi vi mogli pravilno trčati što osigurava optimalan kapacitet pluća i normalnu dužinu koraka. Neki stručnjaci bi rekli: “Trčite visoko”, što znači da protegnete svoje tijelo i uspravite trup do vaše potpune visine.

Držite kukove stabilno

Vaši kukovi su vaš centar gravitacije, tako da su oni ključ za pravilnu posturu tijekom trčanja. Ako pravilno držite trup, ramena i glavu, vaši kukovi također će biti u idealnoj poziciji. Ako dopustite da se vaš trup previše naginje prema naprijed ili natrag, isto će raditi i zdjelica, čime se stvara veliki pritisak na kralježnicu i kukove. Kada pokušavate procijeniti položaj vaših kukova, mislite na zdjelicu kao na posudu ispunjenu kuglicama, a zatim pokušajte i zadržati te kuglice u posudi. Kukovi bi trebali ostati stabilni.

Ne podižite koljena previsoko

Dok profesionalni trkači moraju visoko podizati koljena kako bi postigli maksimalnu snagu nogu, rekreativci ne bi trebali pretjerano podizati koljena, zbog velikog napora za koljena koja na to nisu navikla. Što se tiče dužine koraka, vaše stopalo bi trebalo dotaknuti pod direktno ispod vašeg tijela, a koljeno bi trebalo biti blago savinuto, kako ne biste oštetili svoje “amortizere” prilikom udara na tlo. Ako se vaša potkoljenica proteže ispred vašeg tijela, koraci su vam predugački.

Nemojte stopalima jako udarati tlo

Svakim korakom vaše stopalo treba lagano doticati tlo pravilnim redoslijedom, odnosno od pete, sredine stopala, pa do prstiju. Pravilno trčanje je tiho te nema glasnog i snažnog udaranja o podlogu, posebice ako trčite u tenisicama s dobrom amortizacijom.

CategorySavjeti, Trčanje