Redovnim istezanjem održavate vaše zglobove fleksibilnim, a to uvelike pomaže svakom sportašu ne samo u postizanju boljih rezultata već pozitivno utječe i na zdravlje.

Istezanjem je vrlo važno za proširivanje raspona pokreta, za fleksibilnost te prevenciju ozljeda. Uključivanje nekih vježbi istezanja u vaše svakodnevno bavljenje sportom jednako je važno za tijelo i organizam kao i samo vježbanje. Istezanje opušta mišiće te povećava protok krvi i hranjivih tvari do svakog pojedinog mišića i hrskavice. Nije dovoljno samo istegnuti se na brzaka već kako biste postigli najbolji učinak na vaše tijelo, morate se znati pravilno istegnuti.

Pravilno istezanje odnosi se na zadržavanje tijela u određenom položaju nekoliko sekundi. Taj položaj u početku može biti bolan, jer ga niste izvodili često. Ili uopće. Zato se nemojte forsirati. Zadržite koliko možete te ponovite radnju nekoliko puta. Svakim danom bit će vam sve lakše. Osim toga, osjećat ćete se bolje; razgibanije i poletnije.

Osim spomenutih prednosti, postoji još pregršt drugih prednosti pravilnog istezanja koje donosimo u nastavku kojem slijedi.

Potiče optimističan izgled: svakodnevna napetost (zbog posla, okruženja, životnih situacija) i osjećaji stresa utječu na grčenje vaših mišića te vas čine još napetima. Ta napetost može dovesti do negativnog utjecaja na vaš um i na vaše tijelo. Vježbe za istezanje pozitivno utječu na rješavanje stresa i na opuštanje pojedinca. Ranojutarnje istezanje nakon buđenja u trenutku može pokrenuti um i tijelo te vas pripremiti za dan koji slijedi. Istezanje potiče oslobađanje endorfina pružajući osjećaj mira i euforije. Istezanje prije spavanja pružit će vam lakše i mirnije snove.

Ispravno držanje tijela: pravilno istezanje potiče i osigurava ispravno držanje tijela produžujući uske mišiće. Npr. tzv. proširivanje mišića donjeg dijela leđa, prsnog koša i ramena može vam pomoći zadržati kralježnicu u ispravnom položaju i smanjiti eventualnu bol u leđima.

Poboljšava fleksibilnost: najočiglednija prednost istezanja je poboljšanje fleksibilnosti. Bolja fleksibilnost može poboljšati vaše izvedbe raznih fizičkih aktivnosti te smanjiti rizik od ozljeda.

Povećava izdržljivost: istezanje opušta mišiće i tetive koje ublažuju umor mišića i povećavaju protok krvi. Što duže vježbate, potrebno vam je više energije i brže se umarate. Uz redovno istezanje možete odgoditi umor mišića jer ste osigurali veću prolaz kisika kroz krv te na taj način povećali vašu izdržljivost.

Potiče cirkulaciju krvi: istezanje povećava protok krvi u mišićima. Ne samo da to pomaže smanjiti bol nakon vježbanja već skraćuje vrijeme oporavka te poboljšava vaše cjelokupno zdravlje. Bolja cirkulacija krvi pomaže u promicanju rasta stanica i funkcioniranju organa. Smanjuje se broj otkucaja srca jer srce ne mora naporno pumpati krv. Osim toga, i krvni tlak će postati uravnoteženiji.

Poboljšati učinak vježbanja: ako su vam mišići zgrčeni jer niste naviknuli redovno se istezati, logično je da će biti manje učinkoviti tijekom vježbanja. Redovno pravilno istezanje opustit će vaše mišiće i ujedno stvoriti uvjete da tijekom vježbanja rade bolje i ispravnije.

Smanjuje kolesterol: kada govorimo o zdravoj prehrani, pravilno istezanje prije i nakon vježbanja može smanjiti razinu kolesterola u krvi. Smanjena razina kolesterola utječe na nemogućnost stvrdnjavanja arterija koje na taj način pomažu u zdravlju srce.

CategorySavjeti