hladan tuš, krioterapija, nakon treninga, sport, trening, tuširanje, vježbanje, zdravlje

Ovoga puta nećemo pisati o tome koliko često i kako trebate vježbati. Pretpostavit ćemo da barem tri sata tjedno izdvajate za umjerene sportske aktivnosti. Bez obzira kojim se sportom ili aktivnošću bavite pretpostavit ćemo i to da se sigurno nakon toga i tuširate.

Ne biste vjerovali, ali temperatura vode kojom nakon treninga rashlađujete i „čistite“ svoje tijelo jednako je bitna i kao način na koji izvodite vježbe.

Zapamtite, nepravilno tuširanje može ostaviti negativne posljedice na vaš organizam. Prilikom vježbanja naše srce pumpa krv bogatu kisikom u mišiće. Tako vježbanje zagrijava naše tijelo kojemu je poslije treninga potrebno osvježenje. Većina nas odmah po prestanku vježbi uskoči u hladan tuš kako bi ublažili bol u mišićima i zglobovima, te isprali znoj i bakterije sa sebe. Dok vrući tuš potiče protok krvi prema koži  i opušta mišiće, hladni tuš čini suprotno. Kao odgovor na hladnu temperaturu, vaše će tijelo učiniti sve kako bi zaštitilo vaše unutarnje organe, potičući krv cirkulira cijelim tijelom.  Hladne temperature neposredno nakon vježbanja pomoći će vam smanjiti brzinu otkucaja srca i povećati cirkulaciju, što pak smanjuje vrijeme oporavka tijela.

Povećana razina krvi koju vaše srce pumpa odgovara potrebama vašeg tijela i neće skupljati u vašim umornom mišićima, te će iz njih brže ukloniti mliječnu kiselinu. Osim toga, vježbanje može uzrokovati i upalu mišića koju hladan tuš može ublažiti i otkloniti. Hladna voda posebice nakon aerobne vježbe pomaže u sužavanju krvnih žila i poboljšava metabolizam odnosno čišćenje mišića od štetnih tvari.

Iskusniji rekreativci i profesionalni sportaši često koriste i ekstremniji način hlađenja tijela, točnije ledenu kupku. To podrazumijeva uranjanje tijela u jako hladnu vodu 15 do 20 minuta nakon vježbanja, ali takva metoda može biti opasna i šokirati organizam koji nije spreman. Uz hladan tuš svakako su preporučljive i sportske masaže koje će „razbiti“ nakupine mliječne kiseline u mišićima nakon treninga, smanjiti bol i oticanje, ali povećati cirkulaciju i propusnost uskih mišića. Tuširanje hladnom vodom svakako je dio oporavka nakon vježbanja.

Liječenje oteklina ledom ima dugu povijest, a danas su takve metode objedinjene pod imenom krioterapije. Osim ledom, hladiti se možete i različitim hladnim oblozima i kremama te tako liječiti povrede poput uganuća, nagnječenja, oteklina i prijeloma, ali i reumatske bolesti. Ako se pak odlučite za terapiju ledom, nemojte ga stavljati direktno na kožu već koristite gazu ili neku tkaninu i nikada ga ne držite dulje od 20 minuta. No, vratimo se hlađenju regularnim tuširanjem.

Dakle, kada završite trening nikako nemojte odmah otrčati pod tuš. Prvo se pravilno istegnite i rashladite mišiće, pa onda bezbrižno otrčite pod tuš.

Hladna i mlaka voda imaju pozitivan učinak na vaše tijelo. Osim rashlađivanja, pranja bakterija i opuštanja mišića ovakvim tuširanjem ćete i smršavjeti.