Pletene kape koriste se ne samo zbog svoje funkcionalnosti već i modnog dodatka kojeg predstavljaju u današnje vrijeme. Nije jednostavno odabrati i odlučiti se za samo jednu pletenu kapu budući da ih ima u raznim bojama i oblicima.

Različiti su i načini nastanka odnosno pletenja pletenih kapa tako da ćete danas za odabir kape izdvojiti malo više vremena kao što odvajate i za ostale funkcionalne i modne dodatke. Pletene kape jednako su popularne kako među muškom tako i među ženskom populacijom.

Pletene kape mogu se izrađivati od prirodne vune uz malo ili nimalo dodatka nekog umjetnog materijala. Postoje jednoslojne i dvoslojne pletene kape koje su izrazito korisne u mraznim i snježnim danima. Jednoslojne kape bez ikakve podstave nisu baš prikladne za aktivnosti na otvorenom uz velike količine padalina.

Pletenje kape nije jednostavan posao, no za onoga tko se duže vrijeme bavi pletenjem to ne predstavlja nikakav problem. Za uspješno pletenje potrebno je imati odgovarajući alat: igle, kukice, škarice i materijal kojim ćemo plesti, vunu. Ne preporučuje se kupnja, a samim time i pletenje najjeftinijim iglama i vunom. Igla treba biti dovoljno čvrsta i nesavitljiva. Ako se odlučimo za pletenje s debljom vunom, tada i igla kojom ćete plesti treba biti deblja. Tanja igla uglavnom se koristi za izradu predmeta koji zahtijevaju čvršće pletenje.

Mogu se isplesti kape različitih oblika. Od pletenih beretki, kapa sa zaštitom za uši, kapa s vizirom, beanie kapa, preko takozvanih pom pom kapa, odnosno kapa s vunenom lopticom, do funny kapa ispletenih u obliku brnjice životinje. Prije su kape s dodacima poput ušiju, nosa i sl. bile karakteristične isključivo za tinejdžere. Danas su takve kape popularne među svim generacijama koje svojim izgledom daju simpatični cjelokupni look. Prikladne su casual, ali i za sportski stil.

Šarene i vesele boje kapa osvježenje su u sivim i tmurnim jesenskim i zimskim danima, ali i osvježavaju i Vaš cjelokupni izgled. To ne znači da pletene kape iz klasičnog asortimana gube na upotrebi i važnosti. Za pletene kape nije neobično da su ukrašene nekim pričvršćenim detaljima poput cvjetića. Ponekad je jedini ukras na kapi sami reljef odnosno način na koji je ona ispletena.

Što se tiče muških pletenih kapa, uglavnom su u upotrebi beanie kape koje svojom funkcionalnošću i estetikom odgovaraju njihovim zahtjevima. Neovisno o spolu, pletene kape mogu biti podstavljene i sadržavati flis koji zadržava toplinu. Nerijetko budu izrađene od hidrofobnih materijala koji odvodi vlagu i znoj prema van. Ovakve kape dobar su izbor kod prirodnih aktivnosti.

Prilikom nabave pletene kape vodite računa o šalu i rukavicama koje ćete s njom uklopiti. Nastojte da je kapa od materijala koji ne bocka kako ne bi izazvao iritaciju i svrbež te da je ugodan za glavu. Kapa treba dobro pristajati Vašoj glavi, stoga je prije kupnje isprobajte i uočite postoje li neke nepravilnosti. Ako se odlučite za kapu iz vlastite proizvodnje, na raspolaganju Vam je mnogo ideja i mogućnosti. Od samog oblika kape do boja i dekorativnih elemenata. Na Vama je da odlučite kakvu kapu želite, ali pazite da ne pretjerate. Nastojte se voditi onom izrekom „manje je više“.

CategoryModa