Aerobni trening, kako izgubiti na težini, mršavljenje, pravilno trenirati, trening, vježbanje

Postavili smo si ciljeve koje želimo postići vježbanjem. Potaknuti proljećem ili možda nadolazećim ljetom došla je motivacija, a sa njome i volja da napravimo neku promjenu. Svime navedenim dolazimo do pitanja na koji način pretvoriti naše želje i ciljeve u realnost.

Svakako stručna literatura iz područja tjelovježbe usko vezuje sam proces treninga i orijentira ga prema cilju. Sam naš zacrtani cilj u tom smislu određuje način kako da dođemo do njega. Najčešći cilj je, pretpostavljate, kako izgubiti na težini, ali sa druge strane imamo i cilj koji bi se nalazio na drugoj strani spektra, a koji uključuje povećanje tjelesne težine. Na ova dva primjera ciljeva koje želimo postići lako je uočiti da postoje isto tako potpuno suprotni programi treninga koji nas do navedenih ciljeva dovode.

Treninzi se razlikuju u dužini trajanja, intenzitetu, izboru samih vježbi i svakako prostoru gdje se sam trening izvodi. Ukoliko želimo izgubiti masne naslage I smanjiti tjelesnu težinu prije svega odabiremo aerobni trening. Aerobni trening je trening koji je relativno dugotrajniji i tijekom treniranja podiže frekvenciju rada srca. Za aerobni trening su pogodnije otvorene površine i proljetno vrijeme jer takav trening može se izvodit u obliku trčanja, plivanja, planinarenja, veslanja i slično. Sam aerobni trening može se izvoditi i u teretanama uzimajući u obzir da veći dio treninga provedemo na trakama za trčanje ili orbitreku. Možda dodatan plus za trening tog tipa u teretani su sprave i utezi kojima možemo jače naglasiti tonus naših mišića dok topimo masne naslage. Ovakav trening je unatoč nekim prvim idejama koje nam padaju napamet kada čujemo pojačanu frekevenciju srčanog ritma, u osnovi prilagođen svim dobnim skupinama, jer temeljem naše dobi i kondicije u kojoj se nalazimo određujemo maksimalne intenzitete. Sa druge strane imamo anaerobni trening koji ima za cilj dovesti nas do povećanja mišićne mase, gdje zapravo pristupamo obrnutim principom i gdje se nakon zagrijavanja uglavnom posvećujemo radu sa spravama i utezima. Ovakav cilj postavlja i uvjete gdje povećanim težinama nastojimo dovesti mišićna vlakna do pucanja da bi režimom ishrane i odmora ona bila zamjenjena većim brojem novih i samim time dovodeći do rasta mišića. Kod anaerobnog treninga se znači baziramo na veliko opterećenje koje traje kratko i suprotno je od aerobnog gdje smanjenim intenzitetom vježbamo određeni mišić duže vremena. Ukoliko smo krenuli u odabir pravilnog načina treniranja i odabrali osnovne postavke programa treninga, vrijeme je da se posvetimo odabiru vježbi kojima ispunjavamo dane u kojima treniramo. Svakako je bitno naglasiti da ukoliko radimo na smanjenju masnih naslaga trebamo trenirati veći broj dana u tjednu, dok treninzi za povećanje mišićne mase zahtjevaju dane odmora, iz razloga što u tim danima naši mišići rastu. Odabir samih vježbi unutar našeg programa treniranja trebao bi se bazirati na taj način da vježbe koje smo izabrali pokrivaju cijelo tijelo ravnomjerno, uzevši u obzir neka područja koja treba intenzivirati sukladno našim željama za promjenom.

Različitost u treninzima može se razgraničiti i u upotrebi sprava i utega ili rada sa vlastitom težinom tijela. Osnovna razlika u navedenim bi bila da se upotrebom utega lakše može ograničiti rad na samo određeni mišić, dok kada vježbamo sa težinom tijela ipak postoji veći angažman povezanih mišića u skupini na koju stavljamo naglasak. Bitno je naglasiti da svaki trening trebamo prije svega prilagoditi našoj trenutnoj formi jer za ostvarenje ciljeva je bitno imati kontinuitet u vježbanju i izvoditi vježbe pravilno kako ne bi došlo do pretjeranog zamora i ozljeda. Prilagodivši trening našim ciljevima i uskladivši ga sa našom starosnom dobi, svakako je bitno tome dodati  i prehranu koja podržava naš odabrani trening i dovodi nas do uspjeha. Sretno!