Tko može reći kada je nogomet započeo? Naime, udaranje nogom prilično je instinktivno djelovanje, tako da nema sumnje da je čovjek kamenog doba šutnuo kamenčić ili kost, a nakon toga je netko drugi taj kamenčić ili kost vratio natrag i – nogometna igra je počela!

Srce nogometa zasigurno je nogometna lopta, koja je od samog kamenčića doživjela zanimljivu evoluciju. Naime, nogometna lopta nekada je bila životinjski mjehur ili želudac, iako bi se ona lako raspala ako bi netko jako udario nogom. U 19. stoljeću, nakon uvođenja gume i otkrića vulkanizacije, nogometne lopte dobile su potpuno novi izgled. Zatim je na svijet stigao moderni dizajn s 32 ploče, razvijen od strane Eigila Nielsena. Nogometna lopta i danas je okruglog oblika, a tehnološka istraživanja za daljnji razvoj lopte još uvijek se nastavljaju.

Tko je izumio nogometnu loptu?

Charles Goodyear smatra se izumiteljem moderne nogometne lopte. Kada i gdje je prva nogometna lopta napravljena nemoguće je reći, no kao što smo spomenuli – nogomet se vjerojatno igra od početka ljudske evolucije. Najstarija nogometna lopta nastala je u antičkom vremenu, koja je bila ispunjena različitim materijalima kako bi dobila oblik kruga. Prve nogometne lopte ispunjene zrakom napravljene su u srednjem vijeku. Brzi razvoj došao je kada je nogomet dosegao svoj moderni period. Nogometne lopte rađene od gume bile su uspostavljene pod FIFA-inim pravilima, a kasnije su se počele praviti i kožne nogometne lopte, koje još uvijek imaju svoje prednosti, ali i mana.

Kako se proizvodi nogometna lopta?

Nogometna lopta se sastoji od nekoliko slojeva materijala koji su prekriveni s vodootpornim premazom. Ti slojevi se štampaju i izrezuju u različitim oblicima, najčešće u obliku peterokuta i šesterokuta, a ponekad i u obliku pravokutnika ili nekih drugih oblika. Nogometne lopte tradicionalno završavaju u rukama vještog krojača, iako se u posljednje vrijeme sve češće proizvode od strane strojeva.

Za ručno rađenu nogometnu loptu potrebno je 1400 do 2000 šavova, a njezina izrada traje više od četiri sata. Prije spajanja posljednjeg šava, u loptu se stavlja gumeni ventil, a zatim se posljednji šav šije pomoću posebnog alata, što krojaču omogućuje povlačenje konca iz unutarnje strane lopte te osigurava savršeni i glatki završetak.

Veličine nogometnih lopti

Nogometne lopte koje se koriste u profesionalnim ligama i na FIFA Svjetskom prvenstvu zovu se “veličina 5”. Nogometna lopta ove veličina također mora, prema FIFA-inim uvjetima, biti opsega od 69 do 71 centimetar, težine od 400 do 450 grama i promjera od 22 do 23 centimetara. Međutim, ova se veličina ne koristi svaki puta. Veličina nogometne lopte ipak ovisi o vrsti nogometa koja se igra te o dobnoj skupini igrača.

CategoryNogomet