Nedostaje vam željeza u prehrani? Nema problema. Pročitajte listu namirnica koje su bogate željezom, a navodimo ju u nastavku teksta.

Ako vam je liječnik rekao da kroz vašu prehranu ne unosite dovoljne količine željeza, ne brinite, niste sami. Nedostatak željeza najčešći je nedostatak u prehrani na globalnoj razini, osobito među djecom i trudnicama.

Vaše tijelo koristi željezo kako bi stvorilo hemoglobin u crvenim krvnim stanicama koje nose kisik po tijelu; od pluća do mišića i ostalih organa. Krvne stanice također koriste hemoglobin uz pomoću kojega dovode ugljikov dioksid do pluća gdje će ga pojedinac izdahnuti iz tijela.

Željezo je jedna od hranjivih tvari u našem organizmu koju bi trebalo unositi u dovoljnim količinama. Ako ne uzimate dovoljno željeza, može se javiti anemija koja otežava krvnim stanicama da šire kisik po tkivu i organima. Simptomi koji ukazuju na nedostatak željeza odnose se na osjećaj umora, uznemirenost, teško vam se usredotočiti na neke stvari, teško pamtite, poteškoće u održavanju regulirane tjelesne temperature, lake zaraze i sl.

Jako puno namirnica životinjskog porijekla sadrže željezo: žumanjak, crveno meso, svinjetina, perad. Organski mesni proizvodi poput jetre također su bogati željezom. Goveđa jetra dobar su zbor, no svinjska jetra imaju još veću količinu željeza. Ipak, budite oprezni; jetru jedite u umjerenim količinama jer sadrži visoku razinu vitamina A koji je povezan s poremećajima rađanja. Jetra također imaju relativno visoki udio kolesterola.

Kamenice i dagnje bogati su izvori željeza: morski plodovi poput dagnji, kamenica i škampi bogate su hranjivim tvarima poput cinka, vitamina B i željeza. Samo 5 kamenica srednje veličine sadrži više od 3 mg željeza. Ako niste ljubitelj školjki, kušajte tunu, bakalar ili losos.

Žitarice: jedete li žitarice za doručak? I one su dobar izvor željeza. Započnite, stoga, dan s unosom najpotrebnijih tvari za vaš organizam. Prije konzumacije provjerite etiketu na žitaricama te utvrdite količinu željeza po zdjelici. Osim željeza, žitarice su izvrstan izvor vlakana, cinka, kalcija i vitamina B.

Sjemenke bundeve možda jesu jedva zamjetne, no zato su bogate željezom. Nemojte podcjenjivati to hrskavo sjemenje. Jedna četvrtina posudice sa sjemenkama sadrži više od 2 mg željeza. Dodajte ove sjemenke svakodnevnim receptima za kolače ili nedjeljnom ručku. Koristite ih kao preljev za salatu ili kao zdrave grickalice.

Soja. Još jedna namirnica bogata željezom i drugim hranjivim tvarima. Šalica ovih mahunarki sadrži više od 4 mg željeza. Osim toga, izvrstan su izvor važnih minerala poput bakra koji osiguravaju vitalnost krvnih žila i imunološkog sustava. Soja je zaista idealna namirnica jer pored svega navedenog još sadrži i proteine, vlakna i aminokiseline. Dodajte soju krumpirićima, a ukusan je dodatak i za tjesteninu.

Crni grah: crni grah obiluje vitaminom C i željezom; u šalici graha ima više od 4 mg željeza što je i više nego dovoljna količina za unos u organizam. Ne znate na koji biste način grah povezali s ostalim namirnicama? Jednostavno ga dodajte u varivo od kelja, brokule ili cvjetače te u paprikaš ili gulaš. Možete ga dodati i u salatu ili peći u umaku kojim ćete zaliti povrće. Mogućnosti je zaista mnogo, a na vama je da isprobate ono što vam se čini najprimamljivijim.

CategoryPrehrana