Iako se prehrana bogata vlaknima na prvi pogled ne čini previše zanimljivom, brojne prednosti koje ona donosi zasigurno će utjecati na promjenu vašeg mišljenja.

1. Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2: nedavno istraživanje pokazalo je da redovni unos namirnica bogatih vlaknima smanjuje rizik od nastanka ove bolesti. Riječ je o određenoj vrsti vlakana koja održava ravnotežu šećera krvi održavajući osobu na idealnoj tjelesnoj težini koja također sprječava razvoj dijabetesa.
2. Smanjuje rizik od bolesti srca: svakih 7 grama vlakana dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 9%. Tome je tako zbog odličnih karakteristika vlakana koje imaju sposobnost da uklone višak kolesterola iz vašeg organizma prije nego što počne uzrokovati eventualno začepljenje arterija.
3. Izgubite kilograme: čak i ako je povećanje unosa namirnica bogatih vlaknima jedina promjena u vašim prehrambenim navikama, budite sigurni da ćete izgubiti kilograme. Hrana bogata vlaknima ne samo da vas brže zasiti već ste ostajete siti duže vrijeme. Osim toga, u isto vrijeme sprječava vaše tijelo da apsorbira kalorije iz hrane koju jedete; vlakna se vežu s molekulama masti i šećera dok putuju kroz vaš probavni trakt, što utječe na smanjenje kalorija u vašem tijelu.
4. Smanjuje rizik od raka: unos namirnica koje su bogate vlaknima smanjuju rizik od nastanka raka, zbog izraženih antikancerogenih učinaka.
5. Živite duže: istraživanja su pokazala da su ljudi koji su češće konzumirali namirnice bogate vlaknima smanjili rizik od smrti, za razliku od onih koji su se zadovoljili relativno malom količinom unosa vlakana.
6. Zdrave kosti: vlakna koja se nalaze u šparogama, poriluku i soji povećavaju bioraspoloživost minerala poput kalcija što pomaže u održavanju gustoće kostiju.

Koje su to namirnice bogate vitaminima, saznajte u nastavku koji slijedi.

Kukuruz: kukuruz je bogat vlaknima i ostalim hranjivim tvarima; tek pola šalice kukuruza sadrži oko 2 grama vlakana.

Bijeli grah: osim vlakana, bjelančevina i željeza, bijeli je grah jedan od najboljih prehrambenih proizvoda koji sadrži kalij. Bijeli grah sadrži veće količine vlakana, stoga, ako ste do sada naviknuli jesti hranu koja nije bogata vlaknima, ne preporučujemo vam da se najednom prebacite na prehranu bogatu vlaknima jer možete uzrokovati smetnje u probavnom traktu, već pomalo pripremajte i navikavajte organizam na promjene.

Crni grah: crni grah sadrži 15 grama vlakana po šalici i oko 15 grama proteina. Tamna boja zrnaca sugerira na biljne pigmente koji su antioksidansi. Za subotnji ručak pripremite juhu< od piletine uz dodatak bijelog crnog graha. Avokado: meso avokada veliki je izvor vlakana. Tek dvije žlice avokada sadrže oko 2 grama vlakana, dok cijeli plod, ovisno o veličini, ima između 10 – 15 grama. Avokado je isto tako izvrstan izvor nezasićenih i „dobrih“ masti koje pomažu u snižavanju kolesterola te smanjenju rizika od bolesti srca. Smeđa riža: ako ste dosad jeli isključivo bijelu rižu, vrijeme je da probate onu smeđu. Istraživanja su pokazala da pretjerana konzumacija bijele riže povećava rizik od dijabetesa tipa 2, dok smeđa riža smanjuje rizik za čak 11%. Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna: za razliku od bijelog kruha bez ikakvih sjemenki, kruh od cjelovitog pšeničnog zrna bogat je hranjivim tvarima i vlaknima. Promijenite, stoga, vaše prehrambene navike kako biste pozitivno utjecali na vaš organizam.

CategoryPrehrana