Muške jakne mogu biti sportske, ležerne, elegantne ili namijenjene za neke druge prigode. Sportske jakne pogodne su za izvanposlovne aktivnosti; od odlazaka na fitnes ili sportska druženja do najobičnijih šetnji prirodom ili gradom.

One su uglavnom izrađene od poliestera ili najlona. Takve jakne djeluju termoizolacijski i zadržavaju toplinu tijela, što je u zimskim mjesecima od velike važnosti.

Postoje kvalitetne Nike i Adidas muške jakne namijenjene isključivo za nogomet ili trčanje, koje Vašu odabranu aktivnost čine udobnijom i sigurnijom, jer ne zadržavaju vlagu. Može poslužiti i kao kabanica za slučaj kiše, a budući da je vjetronepropusna prikladna je i za vožnju na biciklu.

Na tržištu se mogu pronaći prošivene pamučne jakne s poliesterskim punjenjem. U izuzetno hladnim mjesecima nose se perjanice sa ili bez kapuljače. Jakne nekad na sebi imaju modne dodatke poput krzna koje se sve češće postavlja i u kapuljače. Pernate jakne pogodne su kako za poslovne, tako i za sportske aktivnosti.

Što se tiče elegantnih muških jakni, spominjemo one koje su izrađene od kože. Kožne jakne imaju dobra termička svojstva; propuštaju vlagu, a zadržavaju toplinu.

Prava koža je skupa, stoga ako se odlučite za kupnju ovakve jakne morate dobro razmisliti o svim parametrima. Najvažnije je da se ona uklapa u vaš stil oblačenja kako biste se u njoj osjećali ugodno. Pri kupnji vodite računa o samoj kvaliteti kože odnosno pripazite da Vam ne prodaju jaknu od umjetne kože. Izrađuju se jakne od tvrde ili brušene kože. Ima svakakvih boja kožnih jakni; smeđe, modre ili one maslinstozelene boje. Ako ne znate za koju boju se odlučiti, s crnom ili smeđom kožnom jaknom ne možete pogriješiti. Ako idete na neki poslovni sastanak, razmislite o duljoj ravnijoj jakni ili pak sakou ili kaputu ležernog ili sportskog stila. Ovakvi sakoi mogu se naći u neutralnim bojama, bež, smeđoj, crnoj ili tamnoplavoj, a prigodni su za jesen, kada se nose kao jakna, i za zimu kada se nose kao dio odijela.

Na tržištu se nalaze i moderni kaputi od kašmira koje uglavnom nose muškarci koji nose odijela. Općenito govoreći, preko odijela možete odjenuti jednostavnu jaknu bez suviše dodataka, oznaka i slično, zemljanih, ali i crnih tonova, dok kapute možete odjenuti za svečanije ili neke ozbiljnije prilike kada želite zadiviti druge svojim stilom.

Postoje različite vrste muških jakni; duže, kraće, traper jakne, jakne od poliestera, pernate jakne… Ovisno o situaciji u kojoj se nalazite i stilu koji preferirate možete odabrati između širih jakni ili onih strukiranih te jednostavnih jakni ili onih s modnim dodacima ili s dvostrukim kopčanjem. Među mlađoj muškoj populaciji sve su popularnije tople, praktične jakne s kapuljačom, žarkih veselih boja ili one karirano uzorkovane.

Muške jakne kao i ostali odjevni predmeti podložni su modnim trendovima i njihova se ponuda osvježava sezonski. Nije uvijek jednostavno odabrati i kupiti novu jaknu zbog različitih trendova koje karakteriziraju. Pri kupnji je najvažnije utvrditi oblik Vašeg tijela, ali i stil koji preferirate. Prilikom kupnje imajte u vidu s čime ćete kombinirati novu jaknu, sako ili kaput. Na taj ćete način lagano odrediti koji kroj jakne, broj i boju želite kupiti.

CategoryModa