kupaće-hlaće-za-kupanje-sport-moda

Kupaće hlače izvorno su razvijene za vodene sportove, pogotovo za surfanje. No, u posljednjih nekoliko godina kupaće su hlače postale vrlo popularne pa se tako mogu pronaći na svakoj plaži ili bazenima. Osim muškaraca, u posljednje vrijeme ih nose i žene, no ženske kupaće gaće drugačijeg su dizajna, odnosno kraće su.

Danas na tržištu postoje različite vrste ženskih i muških kupaćih hlača. Spektar boja, veličina, oblika i dizajna je vrlo bogat, stoga svatko može pronaći idealne kupaće hlače za sebe. Ono što je uglavnom zajedničko svim kupaćim hlačama, to je materijal od kojih su rađene. Naime, kupaće hlače dizajnirane su tako da se brzo suše te su izrađene od jakog i glatkog poliestera, pamuka ili najlonskog materijala. Takvi su materijali vrlo izdržljivi, udobni i lagani, što je i više nego potrebno za aktivnosti u vodi. Kupaće hlače u većini slučajeva nemaju elastičan struk kao što to imaju mnoge kupaće gaće. Umjesto toga, kupaće hlače imaju krući pojas, to jest elastičnu gumu koja se uz pomoć vezica ili traka može stegnuti ili opustiti na prednjoj strani tijela. Ovim se načinom omogućava dvostruki sigurnosni sustav uz koji vam se kupaće hlače nikada neće spustiti tijekom uranjanja u vodu, plivanja ili surfanja na vodi.

Većina kupaćih hlača imaju i džepove s lijeve i desne strane bedara, a u nekim slučajevima tu je i vrlo mali džep zapečaćen čičkom ili patentnim zatvaračem. Takav džep predstavlja sigurno mjesto za male dragocjene stvari, kao što su ključ za automobil, ključ od kuće te hotelska kartica ili ključ.

Kako bi se zbog udobnosti izbjeglo nošenje gaća ili bokserica ispod kupaćih hlača, one imaju i postavu koja osigurava dodatnu zaštitu, podršku i sigurnost. Takve postave također su rađene od laganih i prozračnih materijala, kao što je pamuk. Kupaće hlače obično su duže od kupaćih gaća, no danas se prodaju u različitim dužinama.

Izbor dužine kupaćih hlača stvar je osobnih preferencija. Posve kratke kupaće hlače uglavnom nose plivači i oni koji su u “pop” modi, no i trenje ovdje dolazi u igru. Ako vam bedra imaju tendenciju trljanja, a time i iritiranja kože, izaberite duže kupaće hlače koje sežu do koljena.

Kupaće hlače vrlo su praktične za bilo koju ljetnu sportsku aktivnost jer omogućavaju široki raspon pokreta i udobnost. Međutim, one su više namijenjene za aktivnosti izvan vode, jer u vodi, primjerice tijekom plivanja, stvaraju otpor i otežanost kretanja. Kupaće hlače stoga su idealne za odbojku na pijesku, surfanje ili skijanje na vodi.

Kada su u pitanju dizajn i boje kupaćih gaća, izbor je zaista ogroman. No, mnogi proizvođači koriste jarke boje, neobične uzorke, uključujući havajske cvjetne detalje te istaknuto šivanje. Od stilova kupaćih hlača mogu se pronaći one vrećaste ili pak malo uže kupaće hlače, no u tom slučaju bolji izbor su kupaće gaće.

Kada je riječ o pranju kupaćih hlača, preporučuje se ispiranje u slatkoj vodi jer su sol i klor korozivne tvari pa mogu oštetiti materijal. Najbolje ih je prati ručno ili u mašini za pranje rublja na 30 Celzijevih stupnjeva te sušiti u hladu. Naime, visoke temperature i UV zrake s vremenom uništavaju boju i elastičnost kupaćih hlača.

CategoryModa