kopačke-nike-nogomet-trening-sport

Nogomet je sport u kojem se natječu dvije ekipe na travnatoj površini.

Pobjednik je ona ekipa koja postigne više pogodaka. Riječ je o sportu u kojem su moguće ozljede, ako igrači ne koriste kvalitetnu nogometnu opremu. Obavezna nogometna oprema sastoji se od majice odnosno dresa, kratkih hlačica, kostobrana odnosno štitnika, štucni (dugih čarapa) i najbitnije tenisica, kopački.

Kopačke su posebne tenisice koje na potplatu imaju čepove koji omogućuju nesmetano i slobodno trčanje po travi. Na tržištu postoje različite vrste kopački. One se proizvode za odrasle osobe, ali naravno i za djecu. Modeli se međusobno razlikuju dakako dizajnom; izgledom, bojom, a postoje i nijanse u materijalima od kojih se izrađuju.

Nisu sve kopačke jednako pogodne za sve vrste površina. Postoje kopačke koje su namijenjene za igru na suhoj travi, za igru na prirodnoj travi, za igru na umjetnoj travi i sl. Ako je riječ o mokrom, skliskom ili blatnjavom terenu od prirodne trave tada vam je opet potrebna točno određena vrsta kopački. Ako pravilno odaberete nogometne kopačke vodeći računa o uvjetima u kojima igrate nogomet, one će biti postojanije i izdržljivije. Odnosno, korištenje nogometnih kopački na podlogama za koje nisu namijenjene može uzrokovati njihovo prijevremeno uništenje.

Kopačke, dakle, odabirete prema vrsti terena na kojem igrate. Osim kopački za ranije navedene uvjete, na tržištu možete naći i kopačke za isključivo suh i tvrd prirodni teren. Svaka tenisica posebno je oblikovana i izrađena tako da može besprijekorno funkcionirati u uvjetima koji su za njih predviđeni. Kopačke općenito pružaju stabilnost i besprijekorno pristajanje uz stopalo. Osiguravaju i dodatnu bočnu potporu jer se sastoje od kvalitetnog gornjišta i posebnih vlakana koja osiguravaju stabilnost u bočnim promjenama smjera. Na kopačkama se nalaze pjenasti jastučići za zaštitu od udara za optimalnu kontrolu lopte.

Noseći kopačke osjećat ćete se slobodno, a hibridni potplat s fleksibilnim prednjim dijelom stopala osigurava upravljivost i daje dodatnu fleksibilnost. Gornjište kopačke iznimno je prozračno, rastezljivo i ima funkciju podrške. Neke kopačke na gornjištu imaju integrirani rebrasti tekstil koji je pouzdaniji od običnog gornjišta jer pridonosi još boljoj kontroli lopte. Na otvoru za nogu nastavlja se kompresirana najlon tabanica koja se oblikuje prema stopalu osiguravajući dodatnu stabilnost.

Sličnu funkciju ima i stražnji ovratnik koji se omata oko gležnja. Za igru na mokrom i blatnom terenu izrađene su kopačke s posebnim perforiranim potplatom s materijalom protiv klizanja. Kada govorimo o vezicama na kopačkama, one uglavnom „nestaju“ unutar kopačke te pridonose sigurnijem pristajanju, većoj okretnosti i eksplozivnosti. Tijekom mijenjanja smjera kopačka ostaje priljubljena uz stopalo zbog posebno dizajnirane podstave na peti. Tržište je preplavljeno brojnim vrstama kopački, stoga ćete zasigurno uspjeti odabrati neke po vašoj mjeri. Odlučite se za kopačke s ili bez jezika, za kopačke koje imaju dodatak za učvršćivanje zgloba ili za kopačke kod kojih možete mijenjati dužinu mobilnih aluminijskih vijaka.

Još jedna važna karakteristika kopački je ta da je ažurirana konfiguracija čepova koja pridonosi idealnom balansu trenja, okreta, ali i udobnosti. Stoga, požurite u vama omiljenu sportsku trgovinu, odaberite kopačke koje će najbolje zadovoljiti postojeće uvjete terena, ali i vaše želje te zaigrajte u najboljem sjaju!

CategoryNogomet